Дії Януковича призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту / фото УНІАН

Суд надав дозвіл на арешт екс-президента України Віктора Януковича у справі про розстріл мітингувальників Майдану.

Про це повідомляє Офіс генерального прокурора. Зокрема, Печерський районний суд міста Києва обрав запобіжний захід у вигляді тримання під вартою колишньому президенту України.

Зазначається, що дозвіл на арешт екс-президента було надано в кримінальному провадженні за обставинами організації вчинення ним з 18-20 лютого 2014 року в складі злочинної групи незаконного перешкоджання проведенню зборів, перевищення працівниками правоохоронних органів влади та службових повноважень, умисних вбивств, заподіяння умисних тяжких тілесних ушкоджень, а також терористичного акту.

Відео дня

"Розслідуванням встановлено, що колишній президент України спільно з головою Служби безпеки, міністром внутрішніх справ, міністром оборони та іншими високопосадовцями правоохоронних органів без законних підстав організували застосування спеціальних засобів, військової техніки, вогнепальної зброї для силової протидії та розгону демонстрантів", - зазначили в прокуратурі.

Зауважується, що такі дії колишнього президента та екс-керівників правоохоронних органів призвели до масових жертв серед учасників акцій протесту в центральній частині Києва.

"У тому числі, до заподіяння смерті 67 цивільним особам. Усього постраждали 887 цивільних осіб та 132 правоохоронця. Завдано майнових збитків на суму понад 16 мільйонів гривень", - йдеться в повідомленні.

В ОГП додали, що досудове розслідування в кримінальному провадженні завершено за спеціальною процедурою - in absentia. Наразі сторони ознайомлюються з матеріалами провадження.

Справа про розстріл майданівців

Як повідомляв УНІАН, у листопаді 2021 року Державне бюро розслідувань завершило досудове розслідування щодо колишнього президента Віктора Януковича та його оточення у справі про розстріл Майдану у лютому 2014 року. Фігурантами справи стали дев'ять колишніх топ-чиновників. В межах кримінальної справи розслідували 1019 епізодів злочинних дій.

Слідство встановило, що Янукович, екс-очільник СБУ Олександр Якименко, екс-міністр внутрішніх справ Олександр Захарченко, екс-керівник ГУ МВС України в Києві Валерій Мазан та його заступники, колишній командувач внутрішніми військами МВС Станіслав Шуляк, екс-міністр оборони Павло Лебедєв та командир київського полку міліції особливого призначення "Беркут" із перевищенням влади організували силове придушення протестних акцій.

У лютому 2022 року ДБР завершило розслідування стосовно екс-керівництва МВС України у справі незаконного постачання гранат з Росії. Слідство встановило, що у січні 2014 року екс-посадовці незаконно постачали з території Російської Федерації до України ручні газові гранати "Дрейф-2"; світло-шумові гранати "Заря-2", "Факел-С", "Пламя-М"; ручні димові гранати.

Ці спеціальні засоби використовували проти учасників акцій протесту правоохоронці, перевищуючи при цьому службові повноваження. Внаслідок цього потерпілі отримали тілесні ушкодження різного ступеня тяжкості.

Вас також можуть зацікавити новини: