У НАБУ також процвітає кумівство "другого рівня", коли посади отримали куми кумів Ситника, пишуть журналісти / фото УНІАН

ЗМІ пишуть, що ключові посади в НАБУ отримали куми Ситника і куми його кумів.

"Ситник побудував керовану систему ухвалення рішень з «своїх» людей, а конкурси на посади в НАБУ скомпрометовані", - про це йдеться у статті "Обозревателя" "Антикорупційне» кумівство. Як Ситник побудував систему кругової поруки в НАБУ".

Нещодавно в інтерв’ю "Громадському" директор НАБУ Артем Ситник був змушений визнати, що його підлеглий, замішаний у скандалі з "Укроборонпромом", Андрій Калужинський — його кум. І став він його кумом ще до призначення і навіть створення НАБУ.

Відео дня

"Та скринька Пандори відкривається, якщо спробувати простежити кумівські зв’язки в НАБУ й інших службовців бюро. Підлеглі Ситника пов’язані кумівськими стосунками, спільними регіональними клановими зв’язками та спільними місцями колишньої роботи. Кумівство в НАБУ не просто є і процвітає, а й ставить під сумнів чесність проведених кадрових конкурсів і неупередженість резонансних проваджень, що розслідує антикорупційне бюро", - пише Обозреватель.

За інформацією журналістів, у керівництві антикорупційного бюро працює кілька кумів Ситника – Калужинський Андрій, керівник головного підрозділу детективів, Борисенко Олег, детектив першого підрозділу детективів. Вони стали відомими завдяки скандалу зі справою "Укроборонпрому": тоді НАБУ дало висновок, який виключив сандальну фірму "Оптімумспецдеталь" зі списку компаній з ознаками фіктивності. ЗМІ додають, що Калужинський особисто знайомий з одним з підозрюваних — Андрієм Рогозою, а його підлеглі нібито мали неформальні відносини з бізнесменами, спілкувались і зустрічались з контрабандистами, а ті дарували їм дорогі подарунки.

Читайте такожСитник задекларував земельну ділянку, яку незаконно продав росіянам 2 роки тому - ЗМІ (документ)

"Ситник з Калужинським знайомі давно, працювали разом. Нинішній керівник Головного підрозділу детективів НАБУ Калужинський  був прокурором у слідчому відділі прокуратури Київської області, яким керував Ситник, — пише автор статті. - Крім того, кумом Ситника є Омельченко Олександр – начальник першого відділу САП ОГП. За непідтвердженою інформацією кумом Ситника також є Олександр Поліщук — начальник відділу по роботі з громадськістю Управління по роботі з громадськістю НАБУ".

Також, продовжили журналісти, у НАБУ процвітає кумівство "другого рівня", коли посади отримали куми кумів Ситника.

"Так, в бюро працює кум Калужинського – Роман Дарага, в.о. керівника першого відділу детективів. Його підлеглий,  Сергій Шинкаренко  - його кум, до того ж, цей підрозділ детективів складається переважно з колишніх працівників прокуратури органів внутрішніх справ та служби безпеки Київської області, де працювали Ситник з кумом Калужинським", - додають ЗМІ.

"Інший регіональний клан засів у другому підрозділі детективів. Його керівництво – це вихідці з Луганщини, як і понад 40 відсотків детективів. Там теж працюють куми - Олександр Кареєв та Володимир Усіков стали кумами ще до роботи в НАБУ. А у третьому підрозділі  детективів НАБУ рулять вінничани. Керівник Стецюк Ярослав – вихідець з поліції Вінниччини. Вінничани і чверть його підлеглих", - пише "Обозреватель". 

Нагадаємо, що до Конституційного суду України надійшло звернення за підписом 51 нардепа щодо незаконності призначення Ситника директором НАБУ. Раніше 216 народних депутатів ініціювали зміни до законодавства, які б дозволили звільнення директора НАБУ. У грудні 2019 року Артем Ситник був визнаний судами кількох інстанцій винним у вчиненні корупційних дій і був внесений до офіційного реєстру корупціонерів НАЗК.