Україна втратила довіру до РФ після початку агресії в 2014 році / Фото УНІАН

Україна втратила довіру до Російської Федерації після початку агресії в 2014 році, яка призвела до окупації Криму і війни на Донбасі.

Як передає кореспондент УНІАН, про це віце-прем'єр-міністр - міністр з питань реінтеграції тимчасово окупованих територій Олексій Резніков, який є першим заступником представника України у засіданнях Тристоронньої контактної групи щодо врегулювання ситуації на Донбасі, повідомив під час онлайн дискусії "Мінський глухий кут: чи можуть Україна і Захід виробити альтернативу?".

"Своєю агресією, своєю розпочатою гібридною війною проти України насправді вони дали нам можливість зробити ще один крок до нашої незалежності. Незалежність просто так не здобувається. Вона, на жаль, сплачується кров'ю, про що говорить історія людства", - зазначив він.

Відео дня

Читайте такожРезніков розповів, як Україна "викликала ступор" у росіян на перемовинах щодо Донбасу

За словами Резнікова, відповідно до соціологічних опитувань, переважна більшість українців, в тому числі на контрольованій урядом України території Донбасу, проти особливого статусу цього регіону.

"Друга річ - це урок, який отримала Україна", - сказав він і нагадав про Будапештський меморандум, оскільки Україна втратила довіру до Росії.

"Ми маємо втрату довіри до нашого північного сусіда, якому ми вірили", - констатував міністр і згадав міф про "старшого брата слов'янського, якому ми маємо довіряти, він нас буде нас захищати".

"Другий президент України Леонід Кучма у свій час підписав з ними велику угоду про дружбу. За їхньої участі було підписано і Будапештський меморандум, тому що ми довіряли їм, в першу чергу Росії. А вже, вибачте, в другу чергу Сполученим Штатам, Великій Британії, а згодом Франції і Китаю, які потім долучились. І ми втратили цю довіру, і це свідчення для усього світу, чи можна взагалі довіряти Російській Федерації", - наголосив віце-прем'єр.

Також він підкреслив, кожна європейська країна при ухваленні рішення про збереження або збільшення санкційного тиску має розуміти, що війна триває не на сході України, а на сході Європи.

Крім того, Резніков нагадав слова президента Франції Франсуа Міттерана, який, приєднуючись до Будапештського меморандуму, говорив, що Україну все одно обмануть.

Читайте такожМінські угоди не відповідають реаліям і потребують щонайменше модернізації – віце-прем'єр

"І це відбулося", - констатував віце-прем'єр-міністр.

Довідка УНІАН. У 1994 році Україна відмовилася від ядерної зброї. Після цього у 1994 році Україна, США, Росія та Велика Британія уклали Меморандум про гарантії безпеки у зв’язку з приєднанням України до Договору про нерозповсюдження ядерної зброї (Будапештський меморандум). Він містить пункти, які надають Україні гарантії її суверенітету та безпеки. Згідно з Меморандумом, США, РФ і Велика Британія зобов'язалися, зокрема, поважати незалежність, суверенітет та існуючі кордони України; утримуватися від загрози силою, її застосування проти територіальної цілісності та політичної незалежності України.

Згодом дві інші ядерні держави - Китай та Франція - висловили аналогічні гарантії Україні у формі заяв.