Володимир Зеленський / president.gov.ua

Президент України Володимир Зеленський прокоментував вчорашнє рішення лідерів Євросоюзу щодо перспективи членства України.

Про це він заявив у своєму відеозверненні.

"Вчора відбулася дуже важлива зустріч лідерів країн ЄС, довга, предметна. Ми знаємо, що говорили на цій зустрічі всі лідери, хто говорив конкретно, хто нас підтримував, хто мовчав, а хто намагався, щоб формулювання були все ж таки недостатніми для України, Європи і для нашої спільної свободи. Як ми оцінюємо прийняте рішення? Дуже просто. Треба сильніше. Це не те, що ми чекаємо", - заявив президент.

За словами Зеленського, потрібно, щоб рішення політиків співпадало з настроєм їх народів, європейських народів.

"Ми ж знаємо цей настрій, і вони знають цей настрій. Кожен політик добре знає, в різних країнах цифри неоднакові, але опитування є, підтримка велика є - щонайменше 60 відсотків "за". Це переважна більшість "за", щоб Україна була частиною Європи. Європейці чітко про це говорять. Рішення вчорашньої зустрічі лідерів ЄС тепер виходить на рівень Єврокомісії. Для реалізації, для конкретних процедур ЄС має зробити більше для нас, для України і для себе. Ми на це очікуємо", - наголосив глава держави.

Членство України в ЄС: що відомо

28 лютого президент Володимир Зеленський підписав заявку на членство України в Європейському Союзі.

1 березня Європарламент підтримав резолюцію про надання Україні статусу країни-кандидата на вступ до Європейського Союзу. Резолюція має рекомендаційний характер.

10 березня прем'єр-міністр Нідерландів Марк Рютте заявив, що швидкого процесу вступу України в Європейський Союз не існує.

Того ж дня президент Франції Еммануель Макрон висловив думку, що країна у стані війни не може швидко вступити в Європейський Союз.

11 березня президент Литви Гітанас Науседа заявив, що лідери Європейського Союзу сказали "так" українській євроінтеграції.