Кулеба прокоментував в'їзд білоруських опозиціонерів до України / фото УНІАН

Міністр закордонних справ Дмитро Кулеба заявив, що українська сторона жорстко протидіятиме спробам спецслужб Білорусі та Росі використовувати відкритість кордонів України для білоруських громадян, щоб зіпсувати відносини між білоруським та українським народами.

Про це міністр написав на свій сторінці у Facebook.

Читайте такожВідповідальність за життя Колеснікової несе Лукашенко - заступник глави МВС України

Відео дня

За словами Кулеби, Державна прикордонна служба України вже висловила офіційну позицію у зв’язку з перебуванням на території України громадян Білорусі Івана Кравцова та Антона Родненкова, які також є членами Координаційної ради білоруської опозиції.

«Від себе додам: попри обмеження щодо в’їзду іноземців український кордон відкритий для громадян Білорусі, які хочуть перетнути його на законних підставах», - заявив міністр.

Водночас, за словами Кулеби, українська сторона буде жорстко протидіяти будь-яким спробам спецслужб Білорусі чи Росії використати цю відкритість для того, щоб зіпсувати відносини між білоруським та українським народами.

Ситуація у Білорусі: хроніка подій

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки президента Олександра Лукашенка.
  • За даними ЦВК, за Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тихановська, яка 11 серпня виїхала в Литву, ініціювала створення Координаційної ради для забезпечення передачі влади. До неї увійшли політики, журналісти, бізнесмени і діячі культури. У президії ради - Світлана Алексієвич, Лілія Власова, Сергій Дилевський, Максим Знак, Ольга Ковалькова, Марія Колесникова, Павло Латушко.
  • У білоруській прокуратурі порушили кримінальну справу за фактом створення Координаційної ради.
  • 24 серпня Ковалькову і Дилевського затримали, а 25 серпня суд призначив їм по 10 діб адмінарешту.
  • Член Координаційної ради, бізнесмен Андрій Воронін через тиск влади виїхав з Білорусі і просив надати притулок в іншій країні. Його підозрюють в нібито «несплаті податків і приховуванні доходів в особливо великому розмірі».
  • 5 вересня Ковалькову, яку тримали під адмінарештом, силоміць вивезли до Польщі.
  • Сьогодні, 8 вересня, офіційний представник Держприкордонкомітету Білорусі Антон Бичковський повідомив інтернет-виданню TUT.BY, що члени Координаційної ради Антон Родненков, Іван Кравцов і Марія Колесникова виїхали в Україну.
  • Держприкордонслужба України повідомила, що Колесникова в пункти пропуску України для проходження прикордонного контролю не прибувала.
  • За інформацією Держприкордонкомітету Білорусі, Колесникову затримали на білорусько-українському кордоні.