Зеленський поговорив з Лукашенком / фото president.gov.ua

Президент Володимир Зеленський виступає за екстрадицію частини затриманих у Білорусі бойовиків ПВК "Вагнер" до України.

Про це стало відомо за підсумками сьогоднішньої телефонної розмови Зеленського з білоруським колегою Олександром Лукашенком, передає прес-служба Офісу президента.

Читайте такожЛукашенко заявив про ще одну перекинуту в Білорусь групу російських бойовиків

Відео дня

Як повідомляється, сторони обговорили нещодавнє затримання "вагнерівців", відзначивши взаємодію в контексті передачі Україні тих осіб, яких підозрюють у терористичній діяльності на її території. У прес-службі наголосили, що Зеленський "висловив переконання, що причетним до дій незаконних формувань на Донбасі не вдасться уникнути справедливого покарання".

"Сподіваюся, що всі підозрювані в терористичній діяльності на території України будуть нам передані для притягнення до кримінальної відповідальності згідно з чинними міжнародно-правовими документами", - заявив він.

Крім того, сторони обговорили підготовку до третього Форуму регіонів України та Білорусі, що відбудеться восени. Також Зеленський подякував Лукашенку за гуманітарну допомогу західним регіонам, постраждалим від повені.

Читайте такожБілорусь викличе послів РФ та України після затримання російських бойовиків "Вагнера"

"Також президенти обговорили ситуацію з поширенням і подоланням наслідків коронавірусної інфекції COVID-19 на території обох держав", - йдеться у повідомленні.

Як повідомляв УНІАН, 29 липня співробітники правоохоронних органів Білорусі затримали під Мінськом 32 російських бойовика з ПВК "Вагнер" і ще однієї людини на півдні країни. За повідомленням ЗМІ, серед них були і ті, хто воював проти України на Донбасі.

За даними правоохоронних органів Білорусі, надійшла інформація про прибуття понад 200 бойовиків для дестабілізації обстановки в період виборчої кампанії. При собі кожен росіянин мав невелику ручну поклажу, і на всіх - три великих важких валізи, завантаження яких транспортний засіб здійснювали кілька чоловіків.

30 липня в Офісі президента заявили, що українська сторона звернеться до Республіки Білорусь з клопотанням про екстрадицію бойовиків російської ПВК "Вагнера", яких підозрюють у військових злочинах на території Донбасу, з дотриманням всіх передбачених процедур.