МЗС України поділяє позицію, висловлену Євросоюзом щодо президентських виборів у Білорусі / REUTERS

Міністерство закордонних справ України поділяє позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів у Білорусі.

Як зазначається у заяві МЗС щодо президентських виборів в Білорусі, українське зовнішньополітичне відомство констатує, що офіційно оприлюднені результати виборів президента Республіки Білорусь не викликають довіри в білоруському суспільстві.

«Ми загалом поділяємо позицію, висловлену Європейським Союзом щодо виборів в Білорусі», - сказано у документі.

Відео дня

Також зазначається, що Україна надзвичайно занепокоєна випадками необґрунтованої жорстокості правоохоронців щодо громадян, які беруть участь у протестах, представників ЗМІ та іноземців.

Читайте також"Ви у себе порядок наведіть": Лукашенко заявив, що йому не потрібні закордонні посередники для вирішення ситуації в країні

В МЗС розраховують, що звільнення з-під варти частини затриманих стане початком діалогу влади з громадянським суспільством з метою пошуку компромісів.

Українське зовнішньополітичне відомство закликає керівництво Білорусі не допустити подальших переслідувань за політичними мотивами своїх опонентів і тих громадян Білорусі, які вийшли на вулиці міст продемонструвати свою позицію, а також ретельно розслідувати усі факти неправомірного застосування сили проти мирних протестувальників.

«Україна вважає Білорусь особливо близькою країною і готова докласти усіх зусиль, щоб допомогти їй пройти цей складний етап без ослаблення суверенітету, врегулювати кризу з дотриманням основоположних прав і свобод громадян», - підкреслили в МЗС.

Події в Білорусі

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • За остаточними результатами ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців.
  • Тисячі жителів Білорусі, незадоволені підрахунками після голосування, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками.
  • Правоохоронні органи Білорусі затримали кілька тисяч учасників акцій в різних містах країни.
  • 13 серпня ввечері частину затриманих почали випускати на свободу.
  • 14 серпня в МВС Білорусі заявили, що відпустили понад 2 тисячі затриманих.
  • 14 серпня президент Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн заявила про підтримку введення санкцій за порушення демократичних цінностей і прав людини в Білорусі.
  • Віце-президент Єврокомісії, високий представник ЄС з питань зовнішньої політики і політики безпеки Жозеп Боррель заявив, що Європейський Союз не визнає результати виборів президента Білорусі і починає роботу над запровадженням санкцій за фальсифікацію виборів і насильство стосовно протестуючих.