Кравчук розраховує, що парламентська робоча група напрацює певний документ до наступного засідання ТКГ / фото УНІАН

Голова української делегації у Тристоронній контактній групі з врегулювання ситуації на Донбасі Леонід Кравчук розраховує, що парламентська робоча група напрацює певний документ до наступного засідання ТКГ.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам після засідання Комітету Верховної Ради України з питань організації державної влади, місцевого самоврядування, регіонального розвитку та містобудування, що відбулося за його участю.

"Засідання було дуже конструктивне, дуже глибоко депутати аналізували ситуацію і розглянули моє звернення (щодо постанови про місцеві вибори - УНІАН) з усіх сторін... Йшлося про те, що вибори обов'язково відбудуться, - тоді, коли для цього будуть створені відповідні умови. Так, як записано, на контрольованій території України", - розповів Кравчук.

За його словами, "йдеться про підготовку спеціального закону, який би дозволив і забезпечив проведення виборів на демократичних засадах".

"Зараз комітети... зійшлися на тому, що потрібно створити робочу групу, яка підготує відповідні пропозиції. І на цьому етапі говорити про те, що вже вирішене питання, передчасно", - сказав екс-президент України.

Відповідна робоча група, додав він, буде створена ближчими днями.

На питання, чи був від Росії ультиматум щодо проведення виборів на окупованих територіях, Кравчук зазначив: "Загалом ультиматуму не було ніякого". "Ніхто ультиматум не ставив. А було висловлено так конкретно, так жорстко, але питання – виконуйте те, що підписали", - сказав він.

Читайте такожРезніков назвав одну з основних засад безпечної реінтеграції ОРДЛО

Також на питання, чи можливий зрив перемовин у Мінську, якщо Україна не виконає вимогу щодо проведення місцевих виборів у ОРДЛО, екс-президент зауважив: "Коли розпочнеться засідання Тристоронньої контактної групи, у нас уже буде документ, я поки що не знаю, якого характеру, підготовлений робочою групою. І ми скажемо, принаймні, я скажу, знову повторю, що йдеться про демократичний парламент України. Для того, щоб прийняти документ, він має всебічно проаналізувати і вивчити на підставі всіх документів і законів, і Конституції України. Якщо це вас не влаштовує, то запропонуйте щось інше. Принаймні, це вже для мене буде підстава спертись на щось, що я не просто буду говорити заяви, слова, обіцянки, – я покажу відповідний документ", - сказав Кравчук.

На уточнення, чи встигне робоча група напрацювати такий документ до наступного засідання ТКГ, він зазначив: "Я сподіваюся".

Переговори ТКГ щодо Донбасу: що було раніше

  • 15 липня Верховна Рада ухвалила постанову про призначення чергових місцевих виборів на 25 жовтня. Згідно з рішенням, вибори на окупованих територіях Криму та Донбасу не призначаються і не проводяться.
  • За інформацією прес-служби Офісу президента, 19 серпня на засіданні ТКГ Кравчук поінформував учасників групи про направлення в рамках підготовки до місцевих виборів в Україні звернення до ВР з пропозицією розглянути питання про відповідність постанови про призначення місцевих виборів закону "Про особливий порядок місцевого самоврядування в окремих районах Донецької і Луганської областей", а також комплексу заходів щодо виконання Мінських угод.
  • 20 серпня журналіст Сергій Гармаш, який на переговорах у рамках ТКГ представляє окремі райони Донецької області, у Facebook висловив думку, що Москва, "зливши" у ЗМІ документ з вимогою скасувати постанову ВР про місцеві вибори, унеможливила не тільки виконання цієї вимоги, а й саму постановку такого питання перед парламентом. Гармаш вважає, що таким чином Росія свідомо загнала ситуацію в глухий кут і блокує проведення запланованої на кінець серпня зустрічі радників лідерів країн "нормандського формату".
  • Того ж дня Кравчук заявив, що Росія блокує роботу ТКГ з вимогою скасувати постанову ВР, у якій йдеться про неможливість проведення місцевих виборів на окупованих територіях. За його словами, 19 серпня на засіданні ТКГ й засіданнях підгруп представники РФ та бойовики заявляли, що "не заперечують, щоб вибори проходили по всій території України", але вимагають скасувати у постанові ВР пункт про неможливість проведення голосування на окупованих територіях.