Кулеба прокоментував останні заяви Мінська щодо України / фото REUTERS

Міністр закордонних справ України Дмитро Кулеба заявив, що офіційний Київ реагуватиме жорсткими діями на дії Білорусі, а не на її слова.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав під час онлайн-брифінгу.

За словами міністра, посол України в Білорусі все ще знаходиться після відкликання на консультаціях в Києві.

Відео дня

«Що стосується заяв, коли я казав про жорсткі дії, ми будемо жорсткими діями реагувати на дії Білорусі, а не на слова Білорусі. Ми бачимо, як нагнітається, на жаль, з білоруського боку і з російського боку риторика, висуваються якісь абсолютно фантасмагоричні версії і стосовно начебто участі України в розхитуванні ситуації в Білорусі, що, звісно, є неправдою, і фантасмагоричні версії щодо отруєння Навального. Риторики дуже багато. Ми чітко реагуємо на ці речі», - зауважив він.

«На кожну риторику буде словесна відповідь, а на кожну дію буде вже відповідь дієва», - додав Кулеба.

За його словами, коли Білорусь віддала Росії затриманих «вагнерівців» - це було ключовим моментом для ухвалення рішення про виклик посла України в Білорусі до Києва на консультації.

Протести в Білорусі і звинувачення на адресу України

  • У Білорусі з 9 серпня після президентських виборів тривають масові протести і страйки з вимогою проведення нових, чесних виборів, а також відставки Олександра Лукашенка.
  • Лукашенко неодноразово наголошував, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "в разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз".
  • 2 вересня глава МЗС РФ Сергій Лавров заявив, що ситуацію в Білорусі дестабілізують "екстремісти" з України. "Близько 200 екстремістів, натренованих на українській території, зараз перебувають у Республіці Білорусь", - сказав він.
  • Того ж дня Кулеба назвав маячнею та плодом хворобливої уяви цю заяву Лаврова.