З вечора "тисячу для вакцинованих українців" не обговорював лише ледачий. Так, напередодні інформпростір країни струсонула заява президента Володимира Зеленського про "приз" для тих співгромадян, які отримали обидві дози вакцини. Здавалося б, непогана ідея, але є кілька "але".

По-перше, заохочення для вакцинованих - трохи, м'яко кажучи, запізніле. Адже це слід було робити ще на старті вакцинації, влітку, коли влада вже розуміла, що рівень антивакцинаторства в нашій країні зашкалює. І, хто знає, можливо, зараз ми вже бачили б зовсім іншу статистику щодо повністю COVID-щеплених українців.

Багато країн на старті вакцинаторської кампанії пропонували громадянам різного роду призи - від авто в Польщі до живих курей в Індонезії. Більш щедрі в США: там розігрують у лотерею $1,5 млн і "путівки мрії". Є заохочення і скромніші, ніж пообіцяли в Україні, наприклад, безкоштовна стрижка у Вашингтоні та безоплатна кава в Багдаді. 

Відео дня

В умовах падіння рейтингу гаранта і його команди такий крок деякими сприймається як піар або популізм

По-друге, багатьом українцям, які живуть від зарплати до зарплати або виживають на жебрацьку пенсію, зовсім недоречна ця 1 тис. грн, яку можна витратити лише на похід в кіно, на абонемент в спортзал або на квитки для подорожей Україною. Думаю, більш позитивно була б сприйнята ця ідея президента, якби ці гроші або видали готівкою, або їх можна було витратити на ту ж комуналку. У кожного свої потреби, і кіновидовища або ж підтягнуте тіло для багатьох не у пріоритеті. Особливо для людей у селах...

По-третє, в умовах падіння рейтингу гаранта і його команди такий крок деякими сприймається як піар або популізм. І з цим, звичайно ж, можна погодитися. І цей спосіб пропіаритися аж ніяк не новий: згадуємо "Юліну тисячу", коли вкладникам Сбербанку СРСР видавали по тисячі гривень як компенсацію за старі депозити. Тоді багато хто кинувся шукати свої ощадкнижки. Виходить, мета блага - підстьобнути темпи вакцинації від коронавірусу, але методи - старі, перевірені.

По-четверте, виникає запитання: а як довго доведеться "генерувати" свою тисячу в "Дії"? Які складнощі знову будуть виникати в охочих отримати свої обіцяні гроші в цьому додатку. Адже цей електронний сервіс вже не раз підводив українців і часто - у вкрай важливий момент. Сподіваємося, Святий Миколай подарує гроші кожному вакцинованому українцю, він не підведе (гарант пообіцяв, що 1 тис.грн почнуть виплачувати 19 грудня).

І останнє, але цілком закономірне запитання: а за чий рахунок банкет?

По-п'яте, після "всенародного опитування" від Зеленського сумніваєшся, а чи не "пропаде" ця ідея на шляху до її реалізації. Всі ми добре пам'ятаємо, що громадськість так і не побачила результати Зе-опитування, щось там пішло не так. Можливо, і зараз, "надихнувшись" хвилею хейту в мережі з приводу 1 тис., у президента дадуть задній хід.

І останнє, але цілком закономірне запитання: а за чий рахунок банкет? За гроші платників податків, тобто нас з вами...

Ольга Робейко