REUTERS

Колишньому президенту-втікачу Віктору Януковичу та двом екс-міністрам оборони України Дмитру Саламатіну і Павлу Лебедєву оборони повідомлено про підозру у вчиненні державної зради.

Про це УНІАН повідомили в Офісі генерального прокурора України.

«За даними слідства, колишній президент за співучасті з двома колишніми міністрами оборони упродовж 2012-2014 років здійснювали цілеспрямоване зниження обороноздатності України за допомогою так званого реформування Збройних сил, яке полягало у скороченні чисельності, розформуванні окремих військових частин та підрозділів, зміни їхнього місця дислокації ", - йдеться у повідомленні.

Відео дня

Читайте такожУ Зеленського не сформулювали власної позиції щодо закону про люстрацію – представник президента в КС

При цьому, такі дії вчинялися зокрема на території Автономної Республіки Крим, що в подальшому призвело до анексії півострова, зазначають в Офісі генпрокурора.

Таким чином, на думку слідчих, високопосадовці надали іноземній державі - Російській Федерації - та її представникам допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Зокрема, підозру повідомлено за ч. 1 ст. 111 Кримінального Кодексу України.

Досудове розслідування здійснюється слідчими Головного слідчого управління Державного бюро розслідувань.

У разі доведення вини, підозрюваним загрожує покарання у вигляді позбавлення волі на строк від 12 до 15 років з конфіскацією майна.

Як повідомляв УНІАН, 24 грудня 2012 року тодішній президент Янукович призначив Лебедєва міністром оборони. На той момент Лебедєв був народним депутатом України від Партії регіонів. У той же день Янукович звільнив Саламатіна з посади міністра оборони, якого було призначено на цю посаду 8 лютого 2012 року.