Чинного мера Запоріжжя Володимира Буряка та інших посадових осіб вимагають притягнути до кримінальної відповідальності за рішення, які сприяли накопиченню боргів міського бюджету. А також – за неефективне управління комунальними підприємствами міста. Йдеться, зокрема, про КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя».

Про це сьогодні, 15 жовтня, під час прес-конференції заявив кандидат в мери Запоріжжя від «Слуги Народу» Віталій Тишечко. На заході також були присутні кандидати в депутати Запорізької міської ради від партії «Слуга Народу» Олексій Гіренко, Владислав Погорєлов та Ірина Кулєш.

Зі слів Віталія Тишечка, «кредитна політика» чинної влади Запоріжжя призвела до того, що за 5 років бюджет міста із профіцитного перетворився на дефіцитний, а гарантований борг складе 3,5 млрд грн.

Відео дня

«До початку каденції чинного мера бюджет міста був профіцитним. Місцевий борг на кінець 2019 року складав 1 млрд 26 млн гривень. Місцевий борг бюджету міста станом на 31 грудня 2020 року буде 1 млрд 477 млн ​​гривень. Тобто за рік, борг міського бюджету зріс майже на пів мільярда гривень. Але це не межа. Відповідно до показників Прогнозу бюджету міста на 2021-2022 роки межа загального обсягу місцевого боргу становить 3,5 млрд гривень. Це половина від загального бюджету Запоріжжя на цей рік. З огляду на динаміку, скоро все місто буде працювати тільки на повернення боргів», – повідомив політик.

Кандидат в депутати Запорізької міської ради Владислав Погорєлов зазначив, що при цьому взяті в кредит містом кошти часто використовувались неефективно. Частину з них направили на розвиток аеропорту «Запоріжжя», стосовно якого наразі відкрито 4 кримінальні справи. Зокрема, за розтрату.

«Тільки за останні 3 роки порушено 4 кримінальні справи за роботою КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя». За привласнення й розтрату, за видачу службовою особою завідомо неправдивих офіційних документів, за фіктивне підприємництво», – сказав він.

Водночас кандидатка в депутати Запорізької міської ради Ірина Кулєш додала, що ревізія фінансово-господарської діяльності КП «Міжнародний аеропорт Запоріжжя» виявила ряд серйозних порушень, а борги аеропорту скоро переважать прибутки.

«Як і міська влада, керівництво КП зловживає кредитами. Виплати за боргами вже на межі того, щоб перевищити прибуток аеропорту. Доходи аеропорту падають другий рік поспіль і не виконується фінансовий план, а це – прямий шлях до банкрутства. У 2019 чистий дохід аеропорту становив 104 млн грн (82% від плану). Тільки у першому кварталі 2020 чистий дохід «Міжнародного аеропорту Запоріжжя» – 24 млн грн (71% від плану). А от виплати за кредитним договором становитимуть по курсу НБУ близько 113 млн грн на рік. Де аеропорт візьме ці гроші не відомо», – повідомила кандидатка.

Наприкінці прес-конференції кандидат в мери Запоріжжя Віталій Тишечко зазначив, що дії нинішньої міської влади в частині оформлення кредитів суперечать інтересам городян і законодавству, а отже причетні до таких рішень чиновники повинні понести відповідальність. Він заявив про підготовку колективного цивільного позову до мера Запоріжжя й інших посадових осіб Запоріжжя про відшкодування матеріальних збитків, завданих місту шляхом прийняття неефективних управлінських рішень.