Володимир Зеленський / фото REUTERS

Президент Володимир Зеленський заявляє, що коли межі свободи порушуються Росією в Україні, країни Заходу мають Україну захищати, у тому числі шляхом закриття неба над нею.

Про це глава держави сказав в інтерв'ю телеканалу ABC, стенограма якого є у розпорядженні УНІАН.

Глава держави наголосив, що для України найважливішим зараз є безпека неба.

Відео дня

"Ми не можемо дозволяти Росії такої активності в небі, тому що вони бомбардують і обстрілюють нас, вони відправляють на нас свої ракети, винищувачі, гелікоптери і багато всього. Але ми не маємо неба, ми не контролюємо небо", - наголосив Зеленський.

Також президент прокоментував Заява генерального секретаря НАТО Йенса Столтенберга, який зазначив, що закриття неба над Україною означає готовність збивати російські літаки.

"Що значить збивати російські літаки? Якщо летить ракета, вчора наприклад, ракета вдарила по університету в Харкові, по гуртожику, а також ракета влучила в дитячу лікарню в Києві. Якщо ракета летить, чи задумуємося ми над тим - збивати її чи ні? Я думаю, іншої відповіді немає. Так, ці ракети треба збивати, тому що треба зберігати людські життя. Я впевнений що хоробрі американські солдати, знаючи, що збиваючи ці ракети, рятують життя студентів, робили б це без вагань", - наголосив Зеленський.

Крім того, президент прокоментував твердження, що запровадження безпольотної зони над Україною призведе до втягування США до масштабнішої війни з Росією.

"Ми - місце в Європі, місце свободи. Багато хто думає, що ми далеко від Америки чи Канади. Але ні, ми і є зона свободи. Коли межі свободи порушуються і на них наступають, ви маєте захищати нас. Бо спочатку ми, а ви будете наступними. Чим більше звір їсть, тим більше він хоче ще і ще", - зазначив Зеленський.

Президент додав, що Україна просила не лише США стосовно сприяння у передачі Україні бойових літаків.

"Ми просили багато інших країн, ми не будемо їх називати. Ми вивчили це питання, ми знаємо де ці радянські літаки розміщуються, які країни ними володіють, і у великій мірі це питання буде вирішувати США", - сказав президент.

Зеленський переконаний, що президент США Джо Байден "міг би зробити більше" для України.

Вас також можуть зацікавити новини: