Сьогодні проходить прес-конференція глави держави / фото УНІАН (В'ячеслав Ратинський)

Президент України Володимир Зеленський заявив, що наразі альтернативи «нормандському формату» як переговорному майданчику щодо Донбасу немає, водночас він виступає за паралельні прямі переговори з президентом Російської Федерації Володимиром Путіним та долучення США до цього процесу.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він повідомив на підсумковій прес-конференції глави держави за результатами двох років роботи на посаді.

«Ми не закрили питання плану «А» (щодо Донбасу – УНІАН), через «ковід» дійсно зупинились будь-які наші зустрічі в «нормандському форматі». Чому не зупиняємо «нормандський формат»? Тому що іншого майданчика поки що немає. Я виступаю дійсно за паралельну пряму розмову з президентом РФ. Я вважаю, що ми це зробили вчасно. Дуже серйозно, потужно, і це зупинило деякі речі», - заявив він.

Читайте такожЗеленський відповів, що думає про Путіна з огляду на останні подіїЗа словами президента, європейські партнери України повністю підтримують «нормандський формат» та не йому бачать альтернативи.

«Я вважаю, що окрім «нормандського формату», буде пряма розмова з президентом РФ, а окрім прямої розмови з ним, я бачу ще формат залучення США і в цю дискусію, в якому форматі – поки не готовий про це говорити», - наголосив президент.

Зустріч Зеленського і Путіна: що відомо

  • 20 квітня у відеозверненні президент Зеленський запропонував російському колезі Путіну зустрітися у «будь-якій точці» Донбасу, де триває війна.
  • 22 квітня Путін заявив про готовність обговорити із Зеленським у Москві двосторонні відносини в будь-який зручний час, але відмовився обговорювати «проблему Донбасу». При цьому він вчергове повторив, що для вирішення «проблеми Донбасу» керівництву України потрібно спілкуватися з підконтрольними Росії бойовиками з «ДНР» і «ЛНР», а вже потім із Росією.
  • 26 квітня Зеленський заявив про підготовку до зустрічі з президентом Росії та повідомив, що відповідне доручення дано керівнику ОП Андрію Єрмаку.
  • В інтерв'ю італійській газеті La Repubblica Зеленський висловив переконання, що його двостороння зустріч із Путіним обов'язково відбудеться, і не виключив, що місцем її проведення може стати Ватикан. Також Зеленський припустив, що його прямі переговори з Путіним можуть запобігти ескалації агресивних дій РФ.
  • Сьогодні, 20 травня, Зеленський на прес-конференції за підсумками його двох років роботи на посаді президента України знову висловив переконання, що його зустріч із президентом РФ має відбутися або на Донбасі, або на нейтральній території.