
Гарячі або холодні закуски - це страви, які доречні на будь-яке свято. Їх легко готувати, зробити можна з різних інгредієнтів, навіть з найпростіших. УНІАН розповість, які гарячі і холодні закуски можна приготувати на Новий рік.
Раніше ми говорили про те, що обов'язково має стояти на столі в Новий рік 2023.
Прості закуски на Новий рік холодні

Кульки з печінки тріски
- Печінка тріски консервована - 1 банка
- Картопля - 2 шт.
- Сир твердий - 50 г
- Цибуля ріпчаста дрібна - 2-3 шт.
- Яйця - 2 шт.
- Зелень петрушки - 1 пучок
- Соєвий соус - 2 ст. л.
- Кунжут - 3 ст. л.
Картоплю відварити в мундирі, остудити, очистити, натерти на тертці. Таким же чином подрібнити яйця і сир. Лук очистити, дрібно нарізати разом із зеленню. Печінку тріски розім'яти виделкою. З'єднати всі інгредієнти, додати соєвий соус, перемішати. Кунжут обсмажити на сухій сковороді, помішуючи. З вищевказаних інгредієнтів сформувати кульки, обваляти їх в кунжуті. Викласти на блюдо, прикрасити зеленню і подавати до столу.
Грінки з тунцем
- Тунець консервований - 1 банка
- Огірки мариновані або солоні - 2 шт.
- Яйця - 2 шт.
- Майонез - 1 ст. л
- Хліб білий тостовий - 6 шматочків
- Цибуля зелена - 20 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
Яйця відварити круто, остудити, очистити, нарізати маленькими кубиками. Мариновані солоні огірки також подрібнити, зелену цибулю нарізати тонкими кільцями. У глибокій ємності з'єднати, яйця, огірки, зелену цибулю і розім'ятий виделкою тунець. Заправити майонезом, посолити, поперчити і перемішати.
Скибочки білого хліба нарізати трикутниками, обсмажити на сковороді до золотистого кольору, остудити. Намазати грінки яєчно-тунцевоюї масою, прикрасити зеленою цибулею і подавати на стіл.
Паштет з моркви з волоськими горіхами
- Морква - 300 г
- Часник - 2 зубчики
- Майонез - 70 г
- Горіхи волоські - 50 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Петрушка свіжа - 2-3 гілочки
Моркву очистити, помити, натерти на дрібній тертці, викласти в глибоку миску. Часник очистити, подрібнити на тертці або пропустити через прес, потім додати до моркви. Волоські горіхи подрібнити в блендері, всипати до решти інгредієнтів. Додати майонез, посолити, поперчити. Прибрати в холодильник на 1 годину, а перед подачею викласти на тарілку, формуючи силует моркви, прикрасити петрушкою, імітуючи бадилля.
Гарячі закуски на Новий рік Кролика

Яєчний рулет з червоною рибою і плавленим сиром
- Яйця - 5 шт.
- Риба червона солона - 150 г
- Сир плавлений м'який - 100 г
- Маслини (оливки) без кісточок - 70 г
- Майонез - 100 г
- Борошно - 2 ст. л
- Крохмаль - 2 ст. л
- Кріп свіжий - 10 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Масло рослинне (для змазування дека) - 2 ст. л
У глибоку миску розбити яйця, збовтати їх віночком. Додати майонез, перемішати, потім всипати борошно і крохмаль. Знову перемішати до однорідної маси. Кріп дрібно нарізати, маслини нарізати кружечками. Відокремити 5 ст.л яєчної маси в окрему ємність, додати туди кріп, перемішати.
Розігріти духовку до 180°C, деко застелити пергаментним папером і змастити маслом. Вилити яєчну масу, а по ній острівцями ложкою викласти яєчно-кріпну суміш. З боків покласти шматочки оливок, щоб вийшло кропове коло, обрамлене оливками. Запекти омлет в духовці протягом 12-15 хвилин.
Дістати омлет, зрушуючи його з паперу, згорнути в рулет, замотати в харчову плівку і залишити на 30 хвилин. Після цього розгорнути рулет, змастити плавленим сиром і викласти шматочки червоної риби. Знову згорнути рулет, обмотати харчовою плівкою, прибрати в холодильник на 2-3 години. По закінченні цього часу нарізати рулет кружечками і подавати до столу.
Печериці з яловичим фаршем
- Печериці великі - 12 шт.
- Фарш яловичий - 225 г
- Вершки 33% - 60 мл
- Цибуля ріпчаста - 1 шт.
- Часник - 1 зубчик
- Хлібні крихти (або панірувальні сухарі) - 25 г
- Масло вершкове - 100 г
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Перець червоний гострий мелений (за бажанням) - за смаком
- Цибуля зелена або петрушка (для подачі) - 5 г
Гриби вимити, відрізати ніжки, капелюшки посипати сіллю, а ніжки дрібно нарізати. Цибулю і часник очистити, дрібно нарізати. На сковороді розігріти вершкове масло, обсмажити цибулю з часником до золотистого кольору. Додати до цибулі фарш, обсмажувати 8-10 хвилин до готовності. До фаршу з цибулею викласти нарізані ніжки грибів, додати ще вершкового масла, панірувальні сухарі, сіль і перець. Влити 50 мл води, перемішати, готувати 5 хвилин.
Начинку викласти в окрему ємність, коли охолоне - влити вершки і перемішати. Розтопити масло, що залишилося, кожен грибний капелюшок вмочити в масло. Деко застелити пергаментним папером, нафарширувати грибні капелюшки начинкою, викласти на деко. Запікати фаршировані гриби 20-25 хвилин при 200°C. Подавати гриби, посипавши їх подрібненою зеленню.
Запечені рулети з сьомги
- Філе сьомги - 1 кг
- Лаваш вірменський тонкий - 2 листа
- Сир твердий (напівтвердий) - 150-200 г
- Зелень кропу - 0,5 пучка
- Зелень петрушки - 0,5 пучка
- Лимонний сік - 2-3 ст. л
- Оливкова олія - 5-6 ст. л
- Сіль - за смаком
- Перець чорний мелений - за смаком
- Гірчиця зерниста - 1 ст. л
- Мед - 1 ч. л
- Трави сухі - за смаком
Філе сьомги відокремити від шкіри, вийняти кістки, нарізати філе смужками шириною 1 см. Філе посолити, поперчити, скропити лимонним соком і оливковою олією. Перемішати, поставити в холодильник. Петрушку і кріп вимити, нарізати, сир натерти.
Зробити заправку: змішати 1 ст.л лимонного соку, 1 ст. л оливкової олії, 1 ст. л гірчиці з зернами і 1 ч. л меду. Розстелити лист лаваша, змастити його 2 ст.л оливкової олії, посипати сухими травами, накрити другим листом лаваша. Розігрійте духовку до 190°C.
На лаваш викласти шматочки риби, зверху посипати сиром і зеленню. Згорнути рулет, нарізати кружечками. Змастити деко оливковою олією, викласти рулети на деко, полити заправкою. Запікати рулети 20 хвилин при температурі 190°C.