Медовик рецепт / фото ua.depositphotos.com

Торт медовик добре знайомий всім українцям з дитинства. Смак ніжних і солодких медових коржів доповнює кислуватий сметанний крем. Найскладніше в приготуванні цього торта - дочекатися, поки він настоїться. Медовик  -ідеальний десерт на Медовий Спас, особливо якщо готувати його з освяченим в церкві медом.

Медовик - класичний рецепт

Для коржів:

  • Яйця - 2 шт.
  • Цукор - 150 г.
  • Мед - 120 г.
  • Вершкове масло - 85 г.
  • Сода - 1 ч. л.
  • Борошно - 350 г.

Для крему:

  • Жирна сметана - 500 г.
  • Цукор - 110 г.
  • Вершкове масло - 90 г.

Для приготування тіста викласти в каструлю яйця, цукор, мед і вершкове масло. Поставити на невеликий вогонь і розмішувати суміш, поки цукор і масло не розтануть. Додати соду і швидко перемішати. Зняти з вогню і всипати в суміш борошно. Тісто має бути липким і не рідким. Залишити його на 10 хвилин.

Присипати стіл борошном і розділити тісто на однакові шматочки. За кількістю шматочків підготувати стільки ж листів пергаменту. Кожен шматочок тіста викласти на пергамент і дуже тонко розкачати качалкою. Проколоти виделкою в декількох місцях.

Випікати коржі 5 хвилин в розігрітій до 180° духовці. Можна випікати всі коржі відразу або по черзі. Щоб вони не пригоріли, поставте на дно духовки миску з водою.

Готові коржі обрізати за формою круглої тарілки. Обрізки залишити. Для крему збити сметану з цукром і розм'якшеним маслом. Зібрати торт з змащених кремом коржів. Обрізки коржів подрібнити в блендері і покрити крихтою торт зверху. Поставити торт в холодильник для просочення на ніч.

Лінивий медовик за 12 хвилин

Для тіста:

  • Мед - 3  ст. л.
  • Цукор - 160 г.
  • Яйця - 2 шт.
  • Вершкове масло - 150 г.
  • Сода харчова - 1 чайн.л.
  • Молоко - 50 мл.
  • Борошно - 300 г.
  • Ванільний цукор - 10 г.
  • Сіль - 0.5 чайн.л.

Для крему:

  • Ванільний цукор - 10 г.
  • Сметана - 500 г.
  • Цукрова пудра - 100 г.

Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і розм'якшити до кімнатної температури. У каструлю викласти м'яке масло, мед, цукор і соду. Варити приблизно 5 хвилин на слабкому вогні. Коли мед вступить в реакцію з содою і почне пінитися, зняти масу з вогню і остудити.

В охолоджену суміш вмішати яйця, тепле молоко, сіль, ванільний цукор і борошно. Борошно обов'язково просіяти, інакше тісто може не піднятися. Замісити тісто, поки воно не стане однорідним і густим, як сметана. Вилити тісто в змащену маслом формою для запікання. Поставити в заздалегідь розігріту до 180° духовку. Випікати 30-40 хвилин.

Корж акуратно дістати і розрізати на 4 однакові частини. Для крему збити міксером сметану з ваніліном і цукровою пудрою. Змастити кремом коржі і боки торта. Готовий торт поставити в холодильник на ніч, щоб він просочився кремом.

Вас також можуть зацікавити новини: