
Торт медовик добре знайомий всім українцям з дитинства. Смак ніжних і солодких медових коржів доповнює кислуватий сметанний крем. Найскладніше в приготуванні цього торта - дочекатися, поки він настоїться. Медовик -ідеальний десерт на Медовий Спас, особливо якщо готувати його з освяченим в церкві медом.
Медовик - класичний рецепт
Для коржів:
- Яйця - 2 шт.
- Цукор - 150 г.
- Мед - 120 г.
- Вершкове масло - 85 г.
- Сода - 1 ч. л.
- Борошно - 350 г.
Для крему:
- Жирна сметана - 500 г.
- Цукор - 110 г.
- Вершкове масло - 90 г.
Для приготування тіста викласти в каструлю яйця, цукор, мед і вершкове масло. Поставити на невеликий вогонь і розмішувати суміш, поки цукор і масло не розтануть. Додати соду і швидко перемішати. Зняти з вогню і всипати в суміш борошно. Тісто має бути липким і не рідким. Залишити його на 10 хвилин.
Присипати стіл борошном і розділити тісто на однакові шматочки. За кількістю шматочків підготувати стільки ж листів пергаменту. Кожен шматочок тіста викласти на пергамент і дуже тонко розкачати качалкою. Проколоти виделкою в декількох місцях.
Випікати коржі 5 хвилин в розігрітій до 180° духовці. Можна випікати всі коржі відразу або по черзі. Щоб вони не пригоріли, поставте на дно духовки миску з водою.
Готові коржі обрізати за формою круглої тарілки. Обрізки залишити. Для крему збити сметану з цукром і розм'якшеним маслом. Зібрати торт з змащених кремом коржів. Обрізки коржів подрібнити в блендері і покрити крихтою торт зверху. Поставити торт в холодильник для просочення на ніч.
Лінивий медовик за 12 хвилин
Для тіста:
- Мед - 3 ст. л.
- Цукор - 160 г.
- Яйця - 2 шт.
- Вершкове масло - 150 г.
- Сода харчова - 1 чайн.л.
- Молоко - 50 мл.
- Борошно - 300 г.
- Ванільний цукор - 10 г.
- Сіль - 0.5 чайн.л.
Для крему:
- Ванільний цукор - 10 г.
- Сметана - 500 г.
- Цукрова пудра - 100 г.
Вершкове масло заздалегідь дістати з холодильника і розм'якшити до кімнатної температури. У каструлю викласти м'яке масло, мед, цукор і соду. Варити приблизно 5 хвилин на слабкому вогні. Коли мед вступить в реакцію з содою і почне пінитися, зняти масу з вогню і остудити.
В охолоджену суміш вмішати яйця, тепле молоко, сіль, ванільний цукор і борошно. Борошно обов'язково просіяти, інакше тісто може не піднятися. Замісити тісто, поки воно не стане однорідним і густим, як сметана. Вилити тісто в змащену маслом формою для запікання. Поставити в заздалегідь розігріту до 180° духовку. Випікати 30-40 хвилин.
Корж акуратно дістати і розрізати на 4 однакові частини. Для крему збити міксером сметану з ваніліном і цукровою пудрою. Змастити кремом коржі і боки торта. Готовий торт поставити в холодильник на ніч, щоб він просочився кремом.