
Гуляш - це традиційна м'ясна страва угорської кухні. Це пряний і наваристий суп із яловичиною, паприкою і картоплею. Гуляш настільки густий, що нагадує другу страву. Гострого смаку страві надає паприка та перець. Суп готують на смальці та яловичому бульйоні, а також часто подають із борошняними галушками - чипетками. Іноді в гуляш додають моркву або томати. Їсти цю страву прийнято з білим хлібом і гострою намазкою з перцю.
Гуляш із паприкою та болгарським перцем

- Яловичина - 500 г.
- Картопля - 500 г.
- Болгарський перець - 2 шт.
- Гострий перець - 0,5 шт.
- Часник - 1 склянка.
- Кмин - 1 ч. л.
- Паприка солодка порошок - 3 ст. л.
- Сіль - 1 щіпка.
- Олія рослинна або смалець - 3 ст.л.
- Цибуля зелена.
Смалець або олію нагріти на пательні. М'ясо очистити від прожилок, нарізати шматочками й обсмажити в олії на сильному вогні до золотистого кольору. Цибулю нарізати кубиками, часник - кружечками. До м'яса додати цибулю, часник і кмин, смажити на середньому вогні. Нарізати болгарський перець соломкою, а картоплю - кубиком. Додати перець у сковороду. Смажити 5 хвилин, всипати до гуляшу паприку і залити гарячим окропом або бульйоном так, щоб вода покрила інгредієнти.
Після закипання додати в суп картоплю і нарізаний кільцем гострий перець, посолити. Накрити суп кришкою і залишити на 40 хвилин на маленькому вогні. Потім зняти з вогню і настояти суп ще 20 хвилин. Подавати гуляш із нарізаною зеленою цибулею або зі сметаною за бажанням.
Гуляш із томатним соусом і морквою

- Яловичина - 500 г.
- Болгарський перець - 1 шт.
- Картопля - 500 г.
- Цибуля - 2 шт.
- Морква - 2 шт.
- Томатний соус - 2 ст.л.
- Часник - 2 зубч.
- Паприка порошок - 1 ст.л.
- Кмин - 0.5 ч.л.
- Сіль за смаком.
- Вода - 1 л.
- Рослинна олія - 3 ст.л.
Яловичину промити і нарізати на невеликі шматки. Цибулю та часник дрібно нарізати. У каструлі з товстим дном або казанку розігріти олію, обсмажити цибулю. Додати сухі спеції. Додати в каструлю м'ясо й обсмажувати до золотистого кольору на середньому вогні. Влити в каструлю воду і додати томатний соус. Томити на маленькому вогні 2 години.
Картоплю та моркву почистити й крупно нарізати. Додати картоплю та моркву до м'яса і поставити середній вогонь. Варити 10 хвилин. Нарізати болгарський перець соломкою, додати в каструлю і перемішати. Тушкувати ще 10 хвилин, потім залишити гуляш настоятися на 15 хвилин.
Гуляш із зеленим перцем і чипетками

- Яловичина - 800 г.
- Картопля - 800 г.
- Цибуля - 200 г.
- Зелений перець - 200 г.
- Гірка паприка - 2 ст.л.
- Часник - 2 зубч.
- Сіль, перець за смаком.
- Смалець або рослинна олія для смаження.
Для чипетке:
- Борошно - 80 г.
- Яйце - 1 шт.
- Сіль.
Цибулю дрібно нарізати, яловичину нарізати кубиком зі стороною приблизно 2 см.
У каструлю з товстим дном налити олію або смалець, нагріти і додати цибулю. Смажити цибулю 5 хвилин, всипати паприку. Додати яловичину і смажити 10 хвилин, постійно помішуючи м'ясо. Влити склянку окропу і готувати м'ясо 1,5 години під закритою кришкою на маленькому вогні. Нарізати кубиком картоплю, зелений перець квадратиками, часник пропустити через прес.
У гуляш влити ще трохи води, посолити й поперчити, додати часник і картоплю. Через 10 хвилин покласти в гуляш перець. Варити 30 хвилин. Для чипетки збовтати виделкою яйце з дрібкою солі. Частинами всипати борошно і замісити тісто. Відщипати невеликі шматочки тіста і сформувати галушки розміром із лісовий горіх. У каструлі довести воду до кипіння і варити чипетке 5 хвилин. Готовий гуляш розлити по тарілках і викласти в кожну чипетке.
Читайте також інші рецепти: