Рецепт святкової випічки - Великодня квітка / фото ua.depositphotos.com

Великдень – період апетитних пасок. Крім цих традиційних смаколиків, можна спекти "Великодню квітка". Це ароматна, красива і дуже смачна випічка.

"Великодня квітка"

Для дріжджового тіста

  • Борошно - 600 г
  • Молоко - 300 мл
  • Дріжджі (свіжі) - 40 г
  • Яйця - 2 шт.
  • Вершкове масло - 50 г
  • Рослинна олія - 50 мл
  • Цукор - 0,75 ст.
  • Сіль - дрібка

Для начинки

  • Родзинки - 50-70 г
  • Цукати - 30 г
  • Цукор - 1/4 ст.
  • Ванільний цукор - 1 ч. л.
  • Вершкове масло (для змазування тіста) - 2 ст. л.
  • Кориця - 1 ч. л.

Для глазурі

  • Цукрова пудра - 2 ст. л.
  • Апельсиновий сік - 1-2 ч. л.

Взяти 50 мл теплого молока, додати 1 столову ложку цукру й перемішати. Розкришити туди дріжджі та перемішати, щоб вони розчинилися. Поставити в тепле місце на 10-20 хвилин. Дріжджі повинні спінитися й піднятися "шапочкою".

Приготування опари. У велику миску просіяти 150-200 г борошна, влити решту молока і перемішати – тісто має вийти, як на оладки. Влити дріжджі, які вже спінилися. Добре перемішати й покласти в тепле місце на 40-60 хвилин. Коли опара почне опадати – вона готова.

Читайте такожНайкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобуЯйця розтерти з цукром і сіллю, за бажанням можна додати ванільний цукор.

Масло розтопити й остудити до кімнатної температури.

В опару додати розтерті яйця і перемішати. Поступово додаючи частинами борошно, замісити м'яке, еластичне тісто. У процесі вимішування змащувати руки і стіл розтопленим вершковим маслом та олією.

Вимісивши тісто руками впродовж не менш як 20 хвилин, помістити його назад у посуд, прикрити рушником і покласти в тепле місце для підйому на 1,5-2 години.

Родзинки вимити й обсушити, цукати нарізати на шматочки.

Вершкове масло розтопити і остудити.

Готове тісто розкачати в пласт, товщиною 5 мм. Змастити його вершковим маслом. Рівномірно розподілити на тісті родзинки й цукати, посипати цукром, ванільним цукром та корицею.

Скачати рулет, перенести його на змащене маслом деко, згорнути, утворивши кільце. Зробити невеликі надрізи по всьому колу кільця. Покласти в тепле місце на 20-30 хвилин.

Потім акуратно змастити збитим жовтком або яйцем. Відправити у розігріту до 180°C духовку приблизно на 20-25 хвилин.

Готовий пиріг дістати з духовки і відразу накрити рушником і залишити на 10-15 хвилин відпочити.

Приготування апельсинової глазурі. У просіяну цукрову пудру поступово додавати апельсиновий сік і ретельно розтирати до отримання однорідної, не надто рідкої маси. Полити нею випічку й за бажанням посипати родзинками, горіхами або цукатами.

Вас також можуть зацікавити інші рецепти:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram