Великдень – період апетитних пасок. Крім цих традиційних смаколиків, можна спекти "Великодню квітка". Це ароматна, красива і дуже смачна випічка.
"Великодня квітка"
Для дріжджового тіста
- Борошно - 600 г
- Молоко - 300 мл
- Дріжджі (свіжі) - 40 г
- Яйця - 2 шт.
- Вершкове масло - 50 г
- Рослинна олія - 50 мл
- Цукор - 0,75 ст.
- Сіль - дрібка
Для начинки
- Родзинки - 50-70 г
- Цукати - 30 г
- Цукор - 1/4 ст.
- Ванільний цукор - 1 ч. л.
- Вершкове масло (для змазування тіста) - 2 ст. л.
- Кориця - 1 ч. л.
Для глазурі
- Цукрова пудра - 2 ст. л.
- Апельсиновий сік - 1-2 ч. л.
Взяти 50 мл теплого молока, додати 1 столову ложку цукру й перемішати. Розкришити туди дріжджі та перемішати, щоб вони розчинилися. Поставити в тепле місце на 10-20 хвилин. Дріжджі повинні спінитися й піднятися "шапочкою".
Приготування опари. У велику миску просіяти 150-200 г борошна, влити решту молока і перемішати – тісто має вийти, як на оладки. Влити дріжджі, які вже спінилися. Добре перемішати й покласти в тепле місце на 40-60 хвилин. Коли опара почне опадати – вона готова.
Читайте такожНайкраща паска на Великдень: як приготувати ніжну святкову здобуЯйця розтерти з цукром і сіллю, за бажанням можна додати ванільний цукор.
Масло розтопити й остудити до кімнатної температури.
В опару додати розтерті яйця і перемішати. Поступово додаючи частинами борошно, замісити м'яке, еластичне тісто. У процесі вимішування змащувати руки і стіл розтопленим вершковим маслом та олією.
Вимісивши тісто руками впродовж не менш як 20 хвилин, помістити його назад у посуд, прикрити рушником і покласти в тепле місце для підйому на 1,5-2 години.
Родзинки вимити й обсушити, цукати нарізати на шматочки.
Вершкове масло розтопити і остудити.
Готове тісто розкачати в пласт, товщиною 5 мм. Змастити його вершковим маслом. Рівномірно розподілити на тісті родзинки й цукати, посипати цукром, ванільним цукром та корицею.
Скачати рулет, перенести його на змащене маслом деко, згорнути, утворивши кільце. Зробити невеликі надрізи по всьому колу кільця. Покласти в тепле місце на 20-30 хвилин.
Потім акуратно змастити збитим жовтком або яйцем. Відправити у розігріту до 180°C духовку приблизно на 20-25 хвилин.
Готовий пиріг дістати з духовки і відразу накрити рушником і залишити на 10-15 хвилин відпочити.
Приготування апельсинової глазурі. У просіяну цукрову пудру поступово додавати апельсиновий сік і ретельно розтирати до отримання однорідної, не надто рідкої маси. Полити нею випічку й за бажанням посипати родзинками, горіхами або цукатами.
Вас також можуть зацікавити інші рецепти:
- Меню на Великдень 2021: що приготувати на святковий стіл – ідеї страв
- Традиційна великодня паска: рецепт смачної святкової випічки
- Красиві крашанки на Великдень: прості й оригінальні способи фарбування яєць
- Салати на Великдень: рецепти найсмачніших закусок на святковий стіл
- Смачна сирна паска: як приготувати святковий смаколик