Як заготовити щавель на зиму / depositphotos.com

Щавель на зиму заготовити нескладно, а взимку він буде як знахідка - з ним можна готувати борщі, супи або пироги із зеленою начинкою, все, що душі завгодно. На смак такий щавель виходить як свіжий.

Раніше ми розповідали, як приготувати маринований часник на зиму зубчиками.

Найпростіший спосіб, як заготовити щавель на зиму - заморозити його. Дрібно нарізати, розкласти по пакетах і відправити в морозилку. Але є ще кілька чудових і простих способів.

Відео дня

Щавель на зиму П'ятихвилинка

Готується за лічені хвилини, тому так і називається. 

Інгредієнти:

  • щавель;
  • окріп.

Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху. Залийте окропом, прикрийте банки кришками і поставте в каструлю з гарячою водою на 3-4 хвилини. Дістаньте з каструлі і закрийте банки кришками. Переверніть банки верх дном, укутайте і залиште остигати. 

Кришки можна використовувати ті, що закручуються - твіст офф.

Щавель на зиму як свіжий

Цей рецепт ще простіший від попереднього - тут нічого не потрібно варити і тому щавель не втрачає свого кольору. 

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода.

Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте так, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху. Залийте холодною кип'яченою водою, закрийте кришками.

Такий щавель в банках потрібно зберігати в холодильнику.

Щавель на зиму з сіллю

Інгредієнти:

  • щавель - 300 г;
  • кам'яна сіль - 25 г.

Помийте щавель, переберіть, просушіть і наріжте. Додайте сіль і добре перемішайте - залиште, щоб зелень пустила сік. Утрамбуйте щільно в стерилізовані банки, щоб сік покрив щавель. Закрутіть металевими кришками або накрийте пластиковими і поставте на зберігання в холодильник.

Щавель на зиму в маринаді

Ще один спосіб заготівлі щавлю, який хвалять.

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода холодна кип'ячена - 1 л;
  • сіль - 1 ст. л.;
  • оцет 9% - 100 мл.

Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху.

Приготуйте маринад: змішайте воду, сіль і оцет. Залийте маринадом щавель в банках і закрутіть банки кришками. 

Зберігати такий щавель можна в будь-якому місці.

Щавель на зиму припущений

Якщо щавлю багато, а тари мало, то зелень можна припустити, а потім закатати. 

Інгредієнти:

  • щавель;
  • вода - 1/2 склянки.

Налийте в каструлю воду, дайте закипіти, додайте нарізаний щавель. Постійно перемішуючи, припустіть його - щавель повинен поміняти колір. Перекладіть щавель в стерилізовані банки і закатайте кришками.

Вас також можуть зацікавити новини: