Щавель на зиму заготовити нескладно, а взимку він буде як знахідка - з ним можна готувати борщі, супи або пироги із зеленою начинкою, все, що душі завгодно. На смак такий щавель виходить як свіжий.
- Щавель на зиму П'ятихвилинка
- Щавель на зиму як свіжий
- Щавель на зиму з сіллю
- Щавель на зиму в маринаді
- Щавель на зиму припущений
Раніше ми розповідали, як приготувати маринований часник на зиму зубчиками.
Найпростіший спосіб, як заготовити щавель на зиму - заморозити його. Дрібно нарізати, розкласти по пакетах і відправити в морозилку. Але є ще кілька чудових і простих способів.
Щавель на зиму П'ятихвилинка
Готується за лічені хвилини, тому так і називається.
Інгредієнти:
- щавель;
- окріп.
Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху. Залийте окропом, прикрийте банки кришками і поставте в каструлю з гарячою водою на 3-4 хвилини. Дістаньте з каструлі і закрийте банки кришками. Переверніть банки верх дном, укутайте і залиште остигати.
Кришки можна використовувати ті, що закручуються - твіст офф.
Щавель на зиму як свіжий
Цей рецепт ще простіший від попереднього - тут нічого не потрібно варити і тому щавель не втрачає свого кольору.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода.
Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте так, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху. Залийте холодною кип'яченою водою, закрийте кришками.
Такий щавель в банках потрібно зберігати в холодильнику.
Щавель на зиму з сіллю
Інгредієнти:
- щавель - 300 г;
- кам'яна сіль - 25 г.
Помийте щавель, переберіть, просушіть і наріжте. Додайте сіль і добре перемішайте - залиште, щоб зелень пустила сік. Утрамбуйте щільно в стерилізовані банки, щоб сік покрив щавель. Закрутіть металевими кришками або накрийте пластиковими і поставте на зберігання в холодильник.
Щавель на зиму в маринаді
Ще один спосіб заготівлі щавлю, який хвалять.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода холодна кип'ячена - 1 л;
- сіль - 1 ст. л.;
- оцет 9% - 100 мл.
Помийте щавель, переберіть і просушіть. Наріжте, як на борщ. Простерилізуйте банки і кришки. Утрамбуйте щавель в банки - щільно і до верху.
Приготуйте маринад: змішайте воду, сіль і оцет. Залийте маринадом щавель в банках і закрутіть банки кришками.
Зберігати такий щавель можна в будь-якому місці.
Щавель на зиму припущений
Якщо щавлю багато, а тари мало, то зелень можна припустити, а потім закатати.
Інгредієнти:
- щавель;
- вода - 1/2 склянки.
Налийте в каструлю воду, дайте закипіти, додайте нарізаний щавель. Постійно перемішуючи, припустіть його - щавель повинен поміняти колір. Перекладіть щавель в стерилізовані банки і закатайте кришками.