Омлет - як правильно готувати / фото ua.depositphotos.com

Омлет – класична страва на сніданок, що складається з яєць і молока. Він забезпечує організму необхідну кількість калорій до самого обіду.

Читайте такожЦвітна капуста: найкращі рецепти

Готують омлет із яєць, як правило, курячих. Вони мають бути кімнатної температури. Перед просмажуванням яйця обов'язково збовтують в однорідну масу.

Найчастіше їх смажать на сковорідці – це класичний спосіб приготування. Однак можливі й інші варіанти, наприклад, у духовці або мультиварці. Робиться ця смачна страва дуже просто й швидко.

Пишний омлет на сковорідці

  • Молоко - 90 мл
  • Яйця - 3 шт.
  • Сіль - за смаком
  • Рослинна олія - 1 ст.л.

Акуратно вбити яйця в глибоку миску. Збийте їх виделкою, щоб жовток і білок добре перемішалися.

Влити молоко. Традиційно вважається, що на одне яйце беруть ту кількість молока, яка поміщається в половинці шкаралупи від цього яйця. Тому для вимірювання кількості молока можна скористатися і яєчною шкарлупкою. Добре розмішати масу виделкою.

Як приготувати смачний омлет / фото vseoketo.ru

Посолити омлет. Також можна додати в омлетну суміш різні інгредієнти на власний смак: зелень, цибулю, часник, шматочки бекону, курки, натертий сир чи шматочки помідора.

Далі слід підготувати сковороду, в якій буде готуватися омлет. Змастити її олією.

Вилити в сковороду омлетну масу. Готувати треба на невеликому вогні, адже омлет дуже швидко пригорає. Час приготування – близько 8-10 хвилин.

Щоб омлет добре присмажився зверху і був пишним, потрібно накрити його кришкою і після зняття з вогню залишити накритим ще хвилин на 5. Подавати омлет гарячим.

Омлет у духовці

  • Яйце - 6 шт.
  • Молоко - 300 мл
  • Сіль за смаком
  • Масло вершкове - 20 г

Змішати яйця, сіль та молоко (співвідношення молока і яєць має бути майже 1:1). Збити суміш вінчиком.

Вилити у змащену маслом форму й запікати 30-40 хвилин при 180-190°С. Після духовки омлет трохи осяде, але залишатиметься високим, пористим і смачним.

Омлет у мультиварці

  • Яйця курячі - 5 шт.
  • Молоко - 50 мл
  • Манна крупа - 3 ст.л.
  • Сіль - 2 щіпки
  • Масло вершкове - 30 г

Курячі яйця розбити в глибоку ємність і всипати сіль. Додати молоко будь-якої жирності й збити віночком або виделкою. Можна збити яйця міксером або в чаші кухонного комбайна.

Додати манну крупу, перемішати й залишити набухати 15-20 хвилин.

Змастити чашу мультиварки вершковим маслом, щоб омлет не пристав до неї під час випікання, ввібрав масло в себе й легко його було витягти.

Читайте такожСмачні помідори на зиму: рецепти апетитної заготовки

Щойно манна крупа набубнявіє, перелити яєчну масу в чашу мультиварки, закрити техніку кришкою й активувати табло на режимі "Випічка" на 20 хвилин.

Чашу мультиварки з готовим омлетом накрити тарілкою та акуратно перевернути її дном вгору – омлет без зусиль випаде на тарілку. Розрізати його на порційні шматочки й подавати до столу теплим. Можна зі сметаною або сиром.

Інші рецепти, які можуть зацікавити:

Читайте останні новини України та світу на каналі УНІАН в Telegram