Бісквіт можна приготувати без духовки / Фото ua.depositphotos.com

Бісквіт - це унікальна випічка. При досить простій технології приготування тіста, сам процес випікання настільки складний, що гарні бісквітні коржі виходять далеко не у всіх.

Щоб корж піднявся, потрібно врахувати масу важливих нюансів: правильно поєднати інгредієнти, не порушувати температурний режим, не відкривати духовку під час випікання й т.ін. Однак бісквіт можна приготувати навіть при відсутності духовки.

Бісквіт, приготований без духовки, практично нічим не буде відрізнятися від класичного бісквіта, але щоб він у вас вийде потрібно знати деякі нюанси.

Відео дня

Класичний бісквіт на сковороді

  • Борошно - 200 гр.
  • Цукор - 200 гр.
  • Яйця - 4 шт.
  • Вершкове масло - 100 гр.
  • Розпушувач - 1 ч. л.

Яйця збиваємо з цукром в пишну повітряну піну. Змішуємо борошно з розпушувачем, просіваємо їх і частинами додаємо до збитих яєць. Перемішуємо тісто лопаткою, а не міксером, оскільки білки можуть впасти.

Вливаємо в тісто розтоплене охолоджене вершкове масло і ще раз все перемішуємо.

Сковороду з товстим дном застилаємо пергаментом таким чином, щоб стінки сковороди теж були закриті пергаментом. Папір на дні сковорідки змащуємо олією, а на стінках сковороди – залишаємо без олії. Річ у тім, що тісто не зможе піднятися по слизькій поверхні, тому якщо ви змажете стінки сковороди олією, бісквіт просто не підніметься.

Виливаємо тісто в сковороду. Накриваємо сковорідку кришкою і ставимо на мінімальний вогонь. Печемо тісто 30-40 хвилин. Готовність перевіряємо шпажкою. Перші 20-хвилин кришку сковорідки краще не підіймати, оскільки бісквіт може впасти.

фото ua.depositphotos.com

Бісквіт в каструлі

  • Борошно - 1 склянка
  • Цукор - 1 стакан
  • Яйця - 4 шт.

Розбийте яйця, відокремивши білки від жовтків. Білки змішайте з цукром, збийте. Додайте до збитих білків жовтки. Ще раз збийте масу. З'єднайте збиті яйця з просіяним борошном.

Злегка нагрійте каструлю, покладіть на дно кілька листів пергаменту, зверху - промащений лист. Стінки каструлі змащувати олією не потрібно, інакше тісто не підніметься. Виливаємо тісто в каструлю. Накриваємо каструлю рушником, поверх рушника кладемо кришку.

Ставимо на конфорку розсікач полум'я і вмикаємо мінімальний нагрів. Випікаємо бісквіт близько години в залежності від кількості тіста. Готовність бісквіта перевіряємо шпажкою.

фото ua.depositphotos.com

Ягідний бісквіт нашвидкуруч на сковороді

Цукор - 200 гр,

Борошно - 200 гр,

Вершкове масло - 100 гр,

Розпушувач - 1 ч. л.

Яйця - 5 шт.

Ягоди - 200 гр.

Яйця та цукор збиваємо в пишну масу. Як тільки з'являться стійкі піки, додаємо в масу борошно та розпушувач. Обережно перемішуємо масу лопаткою і вливаємо розтоплене вершкове масло. Врахуйте, що масло має бути охолодженим. Вливати в тісто гаряче вершкове масло не можна. Ретельно перемішуємо тісто з маслом.

Дно і борти сковороди застеляємо декількома шарами пергаментного паперу. Виливаємо в сковороду тісто, зверху на тісто викладаємо ягоди. Ви можете використовувати як свіжі, так і заморожені ягоди. Якщо ви будете використовувати заморожені ягоди, розморожувати їх перед приготуванням не потрібно. Однак врахуйте, що не варто додавати в тісто занадто багато ягід, оскільки вони потечуть і замість приємного ягідного смаку зроблять ваше тісто мокрим.

Накриваємо сковороду кришкою і печемо тісто на мінімальному вогні близько 40 хвилин. Готовність бісквіта перевіряємо шпажкою.