Внаслідок незаконних операцій з передачею в оренду і відчуженням комунального майна, а також реалізації частки Київської міської ради у статутних фондах суб’єктів підприємницької діяльності, бюджет столиці втратив понад 215 млн. грн.

Як повідомили УНІАН у Головному контрольно-ревізійному управлінні України, про це свідчать результати державного фінансового аудиту виконання бюджету Києва за 2007-2008 роки та перший квартал 2009 року, проведеного на виконання доручення Кабінету міністрів у березні-липні поточного року.

Так, належні Київраді прості іменні акції, вартість яких еквівалентна вартості внесених у 2000 році до статутного фонду ЗАТ «Гірськолижний спортивний комплекс «Протасів Яр» основних засобів та права користування земельною ділянкою в Києві загальною площею 5,39 га, продано за 2,02 млн. грн., хоча реальна вартість тільки земельної ділянки становила на момент відчуження у 2007 році понад 107,9 млн. грн.

Відео дня

Також за заниженими цінами (за 300 тис. грн.) продано нежитлове приміщення по вул. Тургенєвській, 21, загальною площею 456,9 кв. м, що було внесене Київрадою у статутний фонд ТОВ «ФК «Арсенал - Київ», хоча його реальна вартість на момент продажу становила не менше 9 млн. грн.

Вкрай малі доходи, зазначають у ГоловКРУ, одержує столичний бюджет від передачі в оренду комунального майна. Розміри ставок орендної плати за користування нежитловими приміщеннями комунальної власності занижувались, а при визначенні порядку розподілу орендної плати між орендодавцем і бюджетом міста не враховувались інтереси територіальної громади щодо необхідності збільшення надходжень до бюджету.

Зокрема, у 2007-2008 роках органами місцевого самоврядування Києва приймались рішення щодо зарахування: до бюджету міста - 30% плати за оренду, на рахунки балансоутримувачів – 70% орендної плати. Крім того, орендодавці укладали договори надання послуг з користування приміщеннями, замість договорів оренди, що дало змогу уникнути необхідності перерахування частини коштів до бюджету.

Як наслідок, втрачено можливість додатково збільшити доходи бюджету міста на суму понад 100 млн. грн.