Вчені кажуть, що вивчена чорна діра не така вже й швидка / NASA

Вчені зафіксували імпульс зірки, яку розривала чорна діра. І це дозволило їм краще зрозуміти фізичні властивості цих надзвичайних об’єктів у космосі.

Чорні діри зоряної маси, до яких відноситься і та, яку досліджувала команда науковців, формуються у випадках, коли велика зірка зазнає внутрішнього колапсу, утворюючи наднову. Чорна діра, яка виникає в результаті, має настільки потужну гравітацію, що навіть світло не може оминути її. А отже вчені не можуть спостерігати за такими об’єктами, пише Newsweek. Тому з’ясувати їх точні фізичні властивості фактично неможливо.

Читайте такожВчені дізнались швидкість, з якою чорна діра «пожирає» матерію

Відео дня

Однак їх горизонт подій, тобто «точка неповернення», пропонує певні наукові опції. Вперше вченим вдалося помітити процес розривання зірки на горизонті подій надмасивної чорної діри. Зібрані дані дозволили визначити, з якою швидкістю обертається нищівний космічний об’єкт, розташований від Землі за 290 мільйонів світлових років.

Вчені зі США і Нідерландів спостерігали за так званою «подією припливної руйнації» (TDE), тобто процесу знищення світила чорною дірою. Під час загибелі зірка випромінювала електромагнітну енергію, зокрема рентгенівські промені. Цей імпульс дозволив дослідникам визначити певні властивості самої чорної діри, зокрема її масу і темп обертання.

В рамках інтенсивного аналізу команда виявила стабільний періодичний сигнал, який надходив від приреченої зірки. Сигнал був яскравим, а потім згасав кожну 131 секунду. І це рентгенівське випромінювання надходило з точки, надзвичайно близької до горизонту подій, що дозволило вченим зробити висновок про обертання джерела сигналу навколо чорної діри.

Читайте такожНавколо чорної діри в центрі Чумацького шляху можна безпечно рухатися

Завдяки стабільності сигналу і близькості його джерела до горизонту подій дослідники змогли вирахувати, що швидкість обертання самої чорної діри становить приблизно 50% швидкості світла, тобто близько 149,5 тисяч кілометрів на секунду.

«Це не дуже велика швидкість. Існують інші чорні діри, швидкість обертання яких сягає 99% швидкості світла», - сказав співавтор дослідження Дхірай Пашам.

«Але це вперше нам вдалося використати TDE, щоб визначити темп обертання надмасивної чорної діри», - пояснив він.

Тепер вчені хочуть виявити нові випадки TDE, щоб оцінити властивості інших чорних дір.

«Встановлення швидкості обертання кількох чорних дір, які існують від початку часів до тепер, було б дуже цінним. Тому що це дозволило б перевірити існування взаємозв’язку обертання з віком чорних дір», - пояснив Пашам.