Стимуляція мозку струмом допомагає позбутися заїкання / NewScientist

Під час клінічних випробувань людям, які мають проблеми із заїканням, проводили легку стимуляцію мозку електричним струмом, щоб покращити легкість їхнього спілкування без виснажливих тренувань.

Техніка, яка передбачає пропускання непомітного розряду через мозок, виявилася ефективною. І тепер у Великій Британії терапевти можуть пропонувати її своїм пацієнтам, пише The Guardian.

Читайте такожВчені розгадали причину появи в мозку ділянки, відповідальної за мислення

Відео дня

«Заїкання може мати серйозний вплив на людей у вимірі їхнього вибору кар’єри, в процесі здобуття освіти, а також у їхніх здобутках у особистому житті», - сказала професор Кейт Воткінс з Університету Оксфорда.

В середньому одна дитина з 20 проходить через період, коли спостерігається заїкання. Більшість переростають цю проблему і набувають свободу мовлення. При цьому, у одного зі 100 дорослих лишається проблема заїкання. В чоловіків такі неприємності виникають частіше, ніж у жінок.

Терапія в сфері покращення мовлення сильно просунулася з 1930-х років. Але навіть найбільш ефективні програми передбачають інтенсивне тренування впродовж тривалого періоду. Нове ж лікування за допомогою струму не здатне позбавити людей проблеми повністю. Але воно може допомогти взяти заїкання під контроль. Техніка, відома також як мікрополяризація, передбачає під’єднання електрода до скронь і пропускання слабкого струму через голову. Струм настільки слабкий, що майже не помітний для пацієнта.

Читайте такожПідсвідомі схильності впливають на те, як люди бачать реальність

Як показали дослідження, такі стимуляції підвищують швидкість роботи нейронів у певних ділянках мозку. І це може допомогти швидшому створенню нейронних зв’язків, які відповідають за свободу мовлення.