Апарат-кріт буде вести бурові роботи на Марсі / Twitter/NASA InSight

Місія InSight американської космічної агенції NASA успішно посадила на поверхні Марса свій другий дослідницький інструмент.

Зонд теплового потоку під назвою HP3 був висаджений з борту посадкового модуля «рукою» робота і розміщений поруч з сейсмометром SEIS, який був доставлений на сусідню планету в грудні, пише BBC.

Читайте такожNASA припинило спроби зв'язатися з марсоходом Opportunity

Відео дня

Разом з бортовою радіо системою ці сенсорні системи будуть використовуватися для дослідження внутрішніх порід Марсу. Це дозволить краще зрозуміти підземну активність на планеті, а також те, як породи розшаровані глибоко під поверхнею.

HP3 – це інструмент, розроблений в Німеччині. Він має вбудованого «крота», який здатен бурити до п’яти метрів вглиб.  Французька ж система SEIS буде намагатися зафіксувати «марсотруси», а також удари метеоритів. Ця інформація дозволить відтворити повну картинку про структуру Марса: від його ядра і до кори.

Читайте такожNASA опублікувало панораму Марса, зроблену марсоходом Curiosity

Крім того, SEIS буде відстежувати бурові роботи HP3. Тому що місцеві вібрації теж можуть багато розповісти про природу підземних порід в конкретній місцевості.