Велика біла акула здатна самостійно відновлювати уражене ДНК / Фото ikapa.ru

Перша мапа ДНК великої білої акули виявила «мутації», які захищають гігантську морську істоту від раку й інших хвороб.

Вчені сподіваються, що подальші дослідження допоможуть знайти спосіб, як можна використати відкриття для лікування смертельних і пов’язаних зі старінням недугів у людей. В ході еволюції у великої білої акули розвинулася здатність відновлювати свою ДНК, на що не спроможне людське тіло. Про це пише BBC, додаючи, що дослідження проводить команда вчених з центру вивчення акул Університету Nova Southern у Флориді.

Читайте такожДинозаври могли страждати від раку

Відео дня

Нестабільність генів робить людство таким уразливим до пов’язаних зі старінням хвороб, таких як рак. Оскільки акули існують вже дуже довго і займають позицію на вершині харчового ланцюга, вони еволюціонували. Їхнє ДНК здатне самовідновлюватися і виявляє більшу стійкість до ушкоджень.

«Нестабільність генома – це дуже важлива проблема у випадку багатьох серйозних людських захворювань», - сказав співголова дослідження доктор Махмуд Шівджі.

«Тепер ми виявили, що природа сама розробила розумні стратегії для підтримки стабільності генома у таких великих акул, які живуть досить довго», - пояснив він.

Читайте такожРак міг «перескочити» на людей від рослин

Вчений додав, що ще належить розгадати еволюційні загадки. А також знайти спосіб використати виявлену інформацію для лікування людей. Великі білі акули живуть у світовому океані щонайменше 16 мільйонів років. Вони можуть сягати шести метрів завдовжки і важити до трьох тон.