Джону Сноу і Дейнеріс Таграгієн може знадобитися інша зброя крім драконового скла / НВО

Створити зброю з драконового скла не просто. Археолог Кен Хірт пояснив, як Джон Сноу і Дейнеріс можуть підготуватися до війни проти Короля Ночі у новому сезоні «Гри престолів».

Про це пише Newsweek, нагадуючи, що про драконове скло вперше стало відомо ще й першому сезоні, коли Сем Тарлі й брати з Нічної варти знайшли заховану зброю з нього. Враховуючи всі згадані у серіалі деталі, можна оцінити справжню цінність матеріалу.

Читайте також"Війна була тут": з'явився постер з мертвими героями «Гри престолів»

Відео дня

«Це напевне драконове скло. Мейстри називають його обсидіаном», - сказав Тарлі в фільмі. Пізніше Сем використав одне зі знайдених лез, щоб вбити білого блукача і з’ясував важливість матеріалу у боротьбі проти живих мерців тисячі років тому під час періоду, який у Вестеросі називають «Довгою ніччю». Враховуючи наближення фінального сезону «Гри престолів» і всі розкриті до цього часу деталі, можна припустити, що драконове скло зіграє важливу роль у підготовці до війни з мерцями. Однак, перетворити обсидіан на зброю не так і просто.

«Треба бути неабияким вправним», - каже археолог доктор Кен Хірт.

«Потрібно добре знати, як робити наконечники для стріл або рубило», - пояснив він.

Рубило – одне з перших знарядь в історії реального людства, зроблене із загостреного каміння з одного боку. Його часто робили з кременю або осадового каміння. Такі матеріали були досить м’якими, щоб їх можна було загострити. При цьому, рубило повинно було лишатися досить твердим, щоб ним копати, різати й рубати. Найпростіше рубило – це ручні сокири, які людиноподібні виготовляли більш ніж два мільйони років тому. При більш ретельному заточуванні рубило також можна було перетворити на кинджал, наконечник для стріли чи списа.

Читайте такожДракони і живі мерці: напередодні прем'єри в мережі з'явилися два нових тизери "Гри престолів" (відео)

«Якби довелося боротися з білими блукачами, я б хотів зробити якомога більше наконечників для стріл. Їх легше зробити, ніж ножі такого типу», - сказав Хірт.

Але легше сказати, ніж зробити. Тому що ніхто не може опанувати виготовлення зброї з драконового склала за ніч. Навряд чи ковалі у Вестеросі щось знають про те, як правильно вибивати з обсидіану потрібної форми знаряддя. Хірт, який спеціалізується на стародавніх знаряддях праці з обсидіану, пояснює, що такий матеріал формується, коли лава швидко застигає, утворюючи своєрідне вулканічне скло. Перший крок у перетворенні його на зброю – це відбити «заготовку» за допомогою іншого каменю. Вона повинна вийти потрібної форми, щоб з неї можна було зробити кинджал чи наконечник для стріл.

«Ми маємо два різних способи обробити камінь. Перший з них – вистукування. Ми б’ємо по каменю. Другий спосіб – використання тиску. Це інший спосіб застосовувати силу», - пояснив Хірт.

Вибивати заготовки з обсидіану за допомогою вистукування – це хороший спосіб створити базові форми. Але потім настає черга для більш делікатної обробки за допомогою тиску. Округлий кінець кістки чи роги – типовий інструмент для тиску. За допомогою них можна заокруглити потрібні краї, а інші навпаки – загострити.

Читайте такожКороль ночі з «Гри престолів» розповів, як фанати просять його вбити Джона Сноу

«У Грі престолів їм доведеться знайти когось, хто досі знає, як робити такі артефакти з обсидіану якомога ефективніше. Чи було це мистецтво повністю забуте? Чи десь є старий мисливець, який досі робить такі речі й знає як зробити ще?» - каже Хірт.

Видання допускає, що «Гра престолів» може проігнорувати такі труднощі. Втім, у Вестеросі все ж є одна група, яка добре знає, як працювати з драконовим склом. Це діти лісу. Нелюдські істоти вирізали обличчя на деревах по всій Півночі й полювали за допомогою зброї з драконового скла. Не відомо, чи з’являться вони у новому сезоні «Гри престолів». Але зможуть армії Вестероса перемогти Короля Ночі за допомогою такого матеріалу?

«Я можу зробити наконечник для стріли за півгодини», - каже Хірт, додаючи, що хтось більш досвідчений, вірогідно, зробив би це швидше.

Один майстер за день може виготовити 250-400 ножів з драконового скла. Але якщо йдеться про наконечники для стріл, продуктивність значно скорочується. Найбільша проблема – це приєднати наконечник до самої стріли, яку теж треба ще виготовити.

Читайте такожЗірка "Гри престолів" заговорила голосом дракона

Є й інша проблема. Обсидіан не придатний для виготовлення зброї, більшої за ніж. Навіть при наявності вправного майстра і досить великого шматка драконового скла, крихкість матеріалу – це головний фактор обмеження.

«Вони не зможуть зробити цілий меч з обсидіану. Якщо з’явиться хоч одна тріщина, він розламається пополам», - сказав археолог.

Інша проблема в тому, що зброя з обсидіану дуже швидко тупиться. І її не можна просто нагострити. Доводиться просто робити нову.