У Сполучених Штатах Америки із Центру космічних польотів на острові Уоллопс (штат Вірджинія) відбувся успішний запуск ракети-носія "Антарес", у розробці якої взяло участь конструкторське бюро "Південне".

Як повідомили УНІАН у прес-службі КБ "Південне", запуск стартував 17 квітня о 23:46 за київським часом (16:46 за північноамериканським східним часом).

Згідно з повідомленням, Antares вивела на орбіту вантажний корабель Cygnus, що має доправити до Міжнародної космічної станції близько 3 750 кг корисного вантажу на замовлення NASA - провізію та спорядження для екіпажу, обладнання та матеріали для наукових експериментів, устаткування для станції та виходу у відкритий космос, комп'ютери та комплектуючі.

Крім цього, на МКС доставлять два науково-дослідні супутники формату кубсат - CAPSat та HARP. Стикування Cygnus із МКС заплановано на 19 квітня.

Читайте такожСкандал довкола українських ракет "Зеніт": на "Південмаші" відповіли на повідомлення РосЗМІ

За відомостями прес-служби, головним розробником ракети-носія "Антарес" є американська корпорація Northrop Grumman. Основну конструкцію першого ступеня PH "Антарес" розробило ДП "КБ "Південне", а виготовило ДП "ВО "Південмаш" у кооперації з українськими підприємствами "Хартрон-АРКОС" (Харків), "Київприлад" (Київ), "Хартрон-ЮКОМ" (Запоріжжя), "ЧЕЗАРА", "РАПІД" (Чернігів) та iн.

"Підготовка PH "Антарес" до пуску, її випробовування та пуск виконані за участю українських фахівців. Згідно з контрактом, технічна підтримка пуску, приймання та обробка телеметричної інформації у режимі реального часу здійснювалися з території КБ "Південне", - йдеться повідомленні.

У цій місії "Антарес" вперше застосовано технологію пізнього завантаження. Раніше корабель завантажували приблизно за чотири доби до старту. За допомогою нової технології цей час вдалося скоротити до 24 годин.

Відео: Raw Space

Загалом з 2013 року ракета-носій "Антарес" стартувала 10 разів, 9 з них - успішно.

Також зазначається, що у рамках програми "Антарес" українська сторона виконала весь комплекс робіт із проектування, відпрацювання та виготовлення матеріальної частини основної конструкції першого ступеня для ракети-носія на замовлення Національного космічного агентства США.

У прес-службі додали, що проект "Антарес" є вдалим прикладом кооперації підприємств космічної галузі України у міжнародних космічних проектах, успішної діяльності на світовому космічному ринку.