Вчені зрозуміли, що в космосі є щось, чого вони поки не помітили / фото nasa.gov

Вчені NASA провели дослідження за допомогою космічного телескопа Hubble і підтвердили, що Всесвіт розширюється швидше, ніж вважалося до цього часу, а якщо говорити точно, то на 9%. Це вказує на те, що існує щось, що космологічні моделі не врахували. І цей невідомий фактор може пояснити, що сталося після Великого Вибуху.

Як пише Newsweek, вчені напевне знають, що Всесвіт розширюється. Адже віддалені об’єкти в космосі, такі як галактики, рухаються все далі від нас. У 2011 році вчені Адам Райсс, Сол Перлмуттер і Браян Шмідт отримали Нобелівську премію з фізики за надання доказів того, що всесвіт розширюється з прискоренням.

Читайте такожNewsweek: У Всесвіті може не бути ніякої темної матерії

Відео дня

Втім, виникли проблеми з оцінкою швидкості цього процесу. У 2016 році у NASA заявили, що Всесвіт розширюється на 6-9% швидше, ніж очікувалося. Такий висновок був зроблений на основі того, що очікувана траєкторія об’єктів після Великого Вибуху не зовсім збігається з реальною.

«Якби ми знали початкову кількість складових Всесвіту, таких як темна енергія і темна матерія, і якби ми провели правильні фізичні розрахунки, тоді можна було б відштовхуватися від оцінок щодо перших періодів після Великого Вибуху. Так можна було б передбачити, як швидко Всесвіт повинен розширюватися сьогодні», - сказав Райсс.

Оцінки й спостереження щодо раннього Всесвіту були зроблені за допомогою супутника Planck, який належить Європейській космічній агенції. Вони дозволили визначити рівень пришвидшення розширення. Однак, дані з Hubble не збігаються з оцінками, які були зроблені раніше.

Читайте такожНова місія NASA вивчить походження Всесвіту

В дослідженні, опублікованому в The Astrophysical Journal Letters, Райсс і його колеги зауважують, що вірогідність випадковості такої розбіжності – одна до 100 тисяч.

«Ця невідповідність зростала і тепер досягла такого рівня, що її не можна відкидати як помилку. Ми такого не чекали», - визнав Райсс.

«Йдеться не просто про неузгодженість експериментів. Ми оцінюємо щось фундаментально інше. Одна оцінка стосується того, наскільки швидко розширюється Всесвіт, який ми бачимо. А інша – передбачень, заснованих на фізиці раннього Всесвіту і на оцінках того, як швидко він повинен був би розширюватися. Якщо ці значення не збігаються, з’являється дуже велика ймовірність, що ми не враховуємо щось важливе у космологічній моделі», - пояснив він.