Marianne Collins / ArtofFact

Про новий вид повідомляє Lenta.ru з посиланням на журнал Nature.

Двометровий гігант, скам'яніле тіло якого знайшли в Марокко, належав до групи аномалокарид, предків сучасних ракоподібних, комах та павуків. Однак більшість аномалокарид були акулоподібними хижаками з круглим ротом і гострими зубами - Aegirocassis benmoulae ж виявився абсолютно нешкідливим гігантом.

Як і нинішні вусаті кити, егірокассіда фільтрувала морську воду, виціджуючи звідти планктон за допомогоюгребенеподібних відростків на голові. Цю тварину вчені вважають чи не найдавнішим гігантом-фільтратором і одним із найбільших видів своєї епохи (ранній ордовик).

Відео дня

Читайте такожУ каналізації Флориди застрягли 19 ламантинів (відео)

«Егірокассіди заповнили екологічну нішу, яка раніше взагалі була порожньою. Хоча біофільтрація є одним з найдавніших способів збору їжі, фільтратори того часу відрізнялися невеликими розмірами і проводили життя нерухомо, біля морського дна. Ми ж виявили найдавніший приклад гігантизму фільтратора, який вільно переміщується», - відзначає співавтор дослідження Елісон Дейлі (Allison Daley).

Aegirocassis benmoulae отримала своє ім'я на честь морського демона Егіра (персонажа скандинавської міфології), латинського позначення шолома (cassis) і Мохамеда Бен Мули, марокканського мисливця за закам'янілими рештками, що знайшов останки тварини.

Читайте такожУ Бангладеш паломники загодували до смерті священного крокодила

Вченим пощастило знайти тривимірну скам'янілість, структури якої були обережно очищені від навколишньої породи тонкими знаряддями палеонтологів. Більшість інших відомих аномалокарид були виявлені у плоскому вигляді, подібно листю в гербарії.

Тривимірна структура скам'янілості допомогла дослідникам відтворити анатомію егірокассіди. Згідно уявленню художника, у неї довга голова, що нагадує кальмара, і тіло як у креветки, але з двома парами плавців у кожному сегменті. На думку вчених, ці плавники є прообразом вилкоподібних клішень, унікальних для сучасних ракоподібних.