REUTERS

Лондонські археологи розпочали ексгумацію трьох тисяч осіб, похованих у XVI-XVIII століттях на території психіатричної лікарні Бедлам. Там ховали лондонців, які не могли дозволити собі могилу на території церковного приходу, а також волоцюг. Розкопки проходять на місці будівництва «Ліверпуль-стріт», нової станції високошвидкісного метро Crossrail, повідомляє Lenta.ru з посиланням на BBC News.

Кладовище Бетлемської королівської лікарні використовувалося з 1569 по 1738 рік. Згідно зі свідоцтвами про смерть, що збереглися в архівах, найчастіше там закопували жертв чуми. Аналіз їх кісток допоможе вченим краще зрозуміти еволюцію бактерій-збудників цього захворювання.

Читайте такожУ центрі Києва археологи розкопали вулицю часів Київської Русі (фото)

Відео дня

Така велика кількість останків вперше потрапляє до рук археологів - що дозволить по-новому вивчити перетворення Лондона з середньовічного міста в сучасний мегаполіс.

REUTERS
REUTERS
REUTERS

Щоб не відкладати будівництво метро, команді з 60 археологів доведеться копати позмінно й закінчити роботу до вересня. Кістки, витягнуті із землі, будуть відправлені остеологам в Музей археології Лондона, після чого їх поховають на освяченій землі в графстві Ессекс. Після шарів XVI-XVIII століть вчені також планують вивчити середньовічні відкладення (болота) і дістатися до античного шару: в епоху римського панування на цій території проходила мощена дорога. На такого роду ділянках нерідко знаходять цінні артефакти (колеса, підкови, урни для кремації).

Читайте такожУ джунглях Гондурасу виявили сліди невідомої цивілізації

Будівництво лінії Crossrail загальною вартістю майже 16 мільярдів фунтів стерлінгів почалося в 2009 році. До 2018 року швидкісна залізнична магістраль об'єднає 39 станцій в Лондоні і околицях. На даний час земляні роботи ведуться на 40 дільницях, а будівництво лінії є найбільшим археологічним проектом на території Великобританії.