REUTERS/NASA

У вересні цього року Японія приступить до будівництва телескопа з діаметром лінзи в 23 метри для вивчення таких явищ, як чорні діри та космічні промені. Телескоп буде розміщено на іспанських Канарських островах, передає ТАСС.

Читайте такожАстрономи виявили величезну чорну діру, яка за масою обігнала Сонце в 12 млрд разів

На чолі проекту стоять фахівці з Токійського університету, при якому працює дослідницький центр з вивчення космічних променів. Дзеркало для телескопа буде змонтовано з майже 200 окремих сегментів. В цілому передбачається будівництво семи таких телескопів по всьому світу, які будуть з'єднані в єдину систему. У Токійському університеті відзначили, що створення такої конструкції дозволить більш детально вивчити феномен космічних променів, і це наблизить науковців до розкриття загадок чорних дір. "З допомогою цих телескопів ми хочемо спробувати підняти завісу таємниць всесвіту", - зазначили в дослідницькому центрі столичного вузу.

Відео дня

У минулому році Японія і США також розпочали спорудження найбільшого в світі телескопа. Будівництво ведеться на висоті 4 тисячі метрів над рівнем моря на вершині гавайського вулкану Мауна-Кеа. Гігантське дзеркало телескопа змонтують з майже 500 сегментів, а його діаметр перевищить 30 метрів. Як очікується, роботи завершаться до 2021 року.