"Вконтакте" знову запрацювала в українських користувачів / REUTERS

Розробники додатків соцмережі «ВКонтакте», доступ до якої був обмежений в Україні у 2017 році, навчилися обходити блокування українських операторів. Наразі зайти в соцмережу через мобільний додаток можна практично через будь-якого українського провайдера.

Читайте такожЗаборонені російські соцмережі увійшли до ТОП-10 найвідвідуваніших сайтів в Україні

Про це повідомляє Liga.Tech. Зазначається, що останнім часом користувачі соцмереж все частіше повідомляють: вони без проблем заходять в заборонені в Україні російські соцмережі. Журналіст провів експеримент, і також зміг зайти в мобільний додаток VK через операторів Vodafone, Київстар, lifecell.

Відео дня

Опитані журналістами користувачі зазначають, що до липня цього року зайти в додаток «ВКонтакте» на iOS без застосування VPN було неможливо. Але з середини літа щось змінилося: тепер доступ можна отримати і через мобільний інтернет, і через Wi-Fi.

Якщо говорити про версію додатку для Android, то у компанії «Воля» зазначили, що можливість обходити блокування з'явилася ще в 2017 році. Програма використовує вбудований VPN-сервіс, а оператори і провайдери нічого не можуть з цим вдіяти.

"Ми завжди чітко і своєчасно виконуємо рішення влади України і блокуємо всі інтернет-ресурси, що підлягають блокуванню... Але якщо абонент має навички і його мета - обійти його, він зможе це зробити", - відзначають в компанії.

Директор з корпоративних комунікацій «Укртелекому» Михайло Шуранов розповів, що нещодавно оператор зіткнувся з неможливістю заблокувати «Вконтакте». Фахівці компанії шукають спосіб виправити цю проблему.

“Так, додаток працює завдяки вбудованому VPN. Зараз фахівці компанії працюють над технічним рішенням проблеми. Думаю, протягом кількох тижнів вирішимо", - визнав Шуранов.

За його словами, оператор зараз шукає варіант блокування, який ускладнить роботу VPN додатків.

У компанії «Київстар» кажуть, що закрили доступ до доменних імен сайтів, перерахованих в Указі про заборону, за IP-адресами. Але закрити доступ до всіх мобільних додатків оператор теж не може.

"Мобільні програми – це програми зі своєю внутрішньою методикою роботи, де розробник може встановлювати за замовчуванням такі опції, як proxy server vpn для "обходу" блокувань. Але це відповідальність розробників, на яких телеком-оператор не має впливу!", - зазначили в прес-службі «Київстар».

У прес-службі мобільного оператора Vodafone також підтвердили, що в додатку застосовується вбудований VPN, і технічних інструментів для його блокування на сьогодні немає.

У Lifecell також зазначили, що з травня 2017 року метод блокування не міняли, але "це не означає, що немає методів "обійти" блокування".

Зазначається, що як мінімум один київський інтернет-провайдер принципово вирішив не блокувати російські ресурси.

“Ми не блокували ніколи. Два тижні тому отримали припис від телеком-регулятора в результаті планової перевірки, та оскаржуємо його в суді", - заявив засновник інтернет-провайдера НетАссіст Максим Тульєв.

Його ідея полягає в тому, щоб через суд визнати саму вимогу цензури незаконною.

У НКРСІ вказали, що в ході планових перевірок виявили лише двох таких операторів. Тепер їм загрожує штраф від 850 до 3400 грн.

Як повідомляв УНІАН, 15 травня 2017 року п'ятий президент України Петро Порошенко підписав указ про продовження на рік санкцій проти Росії, згідно з яким в Україні заблоковано доступ до російських соціальних мереж «ВКонтакте», «Однокласники», ресурсів Yandex, а також заборонено використання бухгалтерського програмного продукту «1С». Доступ до російських соціальних мереж обмежений у зв'язку з блокуванням всіх ресурсів сервісу Mail.Ru Group.

Під дію санкцій підпадають сайти антивірусних компаній «Лабораторія Касперського» і DrWeb. За оцінками голови Інтернет Асоціації України Олександра Федієнка, використання українцями сумнівних безкоштовних VPN-програм (Virtual Private Network - віртуальна приватна мережа), які дозволяють користувачам обходити блокування підсанкційних російських сайтів і соціальних мереж, загрожує кібербезпеці країни.

У липні цього року повідомлялося, що заблокована в Україні соцмережа "ВКонтакте" за підсумками червня 2019 року опинилася на восьмому місці найбільш відвідуваних сайтів з місячним охопленням аудиторії 26%, тоді як у червні 2018 року соцмережа займала четверну позицію з місячним охопленням аудиторії 31%.