В NASA показали, як чорна діра викривлює світло / фото Event Horizon Telescope

Агенція NASA опублікувала видовищну візуалізацію симуляції чорної діри, яка прекрасно демонструє вплив потужних гравітаційних сил, породжених такими масивними об’єктами. Зокрема, вони викривляють світло, мов криве дзеркало.

Як пише Newsweek, на візуалізації NASA видно чорну діру, яка утворилася в результаті вибуху наднової зорі. Відео дає зрозуміти, який вона могла б мати вигляд, якби людство змогло спостерігати за нею з безпечної відстані в космосі.

Читайте такожВ NASA зняли розрив зірки чорною дірою (відео)

Відео дня

Одна із найбільш видимих особливостей – акреційний диск чорної діри. Це гарячий, тонкий диск, що обертається. Він утворюється з матерії, яка повільно по спіралі падає в центр космічного об’єкта. В процесі поглинання матерії світло, яке виділяється, піддається викривленню. Тому виникає впізнаваний «двогорбий» образ.

Матерія в диску, яка розташована найближче до центру, рухається зі швидкістю, близькою до швидкості світла. Тим часом, зовнішні частини обертаються навколо чорної діри трохи повільніше.

«Симуляції й відео на зразок цього дуже допомагають нам уявити, що мав на увазі Альберт Ейнштейн, коли говорив про викривлення полотна простору і часу під дією гравітації», - каже автор відео з Центру управління польотами Годдарда Джеремі Шніттман.