Міжнародна космічна станція / REUTERS

Міжнародна космічна станція найближчим часом отримає нову і більш ефективну електропіч. Таким чином, астронавти зможуть пекти на орбіті власні пироги. Прилад під назвою Zero G Oven буде доставлений на МКС за допомогою капсули Northrop Grumman Cygnus.

Як пише Daily Star, її запуск запланований на цю суботу. На станції вже є електрична піч. Але нова значно ефективніша. Вона здатна нагріватися до 177 градусів за Цельсієм. Тож космічні мандрівники зможуть насолоджуватися більш різноманітним меню, особливо в довготривалих місіях.

Читайте такожNASA втратила сигнал із HD-камер на МКС

Відео дня

Нова піч оснащена спеціальною ізоляцією й механізмами вентиляції, щоб вона могла ефективно працювати в контрольованому середовищі МКС. Її встановлять в експериментальному модулі Kibo, який належить Японії. Але вчені NASA провели низку оцінок безпечності приладу. Космічна піч не може працювати на будь-якому паливі. Адже для цього потрібна гравітація. Тому Zero G Oven працює на електричних нагрівальних елементах. Фактично, це величезний тостер.

В екіпажу МКС вже є пакунки із замороженим печивом, яке лише потрібно нагріти в новій пічці. Коли прилад і заготовки зустрінуться на орбіті, з’явиться перша в історії космічна випічка. Втім, це не жарти. Три коржика будуть відправлені на Землю для аналізу.