Стиковка корабля з МКС має відбутися 21 грудня \ twitter.com/nasa

Новітній космічний корабель "Старлайнер" стартував на ракеті-носії "Атлас 5" до Міжнародної космічної станції (МКС). Незабаром після запуску NASA і виробник корабля, компанія Boeing повідомили про позаштатне виведення "Старлайнера" на орбіту.

Читайте такожSpaceX доставить на МКС коноплю та каву

Стиковка корабля з МКС має відбутися 21 грудня, передає Бі-бі-сі. "Корабель в даний час знаходиться на стабільній орбіті, команда на Землі розглядає варіанти подальших дій", - повідомив Центр управління польотами NASА в Х'юстоні. Фахівці центру розвернули корабель сонячними батареями до Сонця, щоб зарядити акумулятори.

Відео дня

Запуск корабля в тестовому непілотованому режимі був здійснений з 41-го стартового комплексу на космодромі на мисі Канаверал у штаті Флорида і пройшов в штатному режимі.

Через 15 хвилин після старту корабель відокремився від несучого ступеню і почав самостійний політ, проте в розрахунковий час двигуни корабля не включилися.

Глава NASA Джим Брандестайн заявив, що "не відбулося увімкнення двигуна, необхідного для зближення з МКС".

На борту "Старлайнера" знаходиться антропоморфний манекен Роузі і близько 270 кг вантажу для МКС, у тому числі продукти харчування для екіпажу.

Манекен оснащений численними датчиками для спостереження за його станом під час польоту, щоб фахівці змогли на його прикладі проаналізувати умови польотів для живих астронавтів.

Як повідомляла прес-служба NASA, в разі успішного випробувального польоту "Старлайнер" буде сертифікований для проведення пілотованих польотів. Корабель призначений для екіпажу у складі семи осіб.

Як очікується, 28 грудня "Старлайнер" повернеться на Землю, автоматична спускова капсула повинна здійснити посадку в пустелі штату Нью-Мексико.

"Старлайнер" створювався компанією Boeing, яка в рамках контракту з NASA отримала понад $5 млрд на розробку проекту.

Паралельно інша американська компанія SpaceX - отримала від NASA $3,1 млрд для розробки свого космічного корабля Crew Dragon, який у березні виконав перший безпілотний випробувальний політ на МКС в автоматичному режимі.

Як очікується, нове покоління космічних кораблів допоможе NASA відмовитися від використання російських пілотованих кораблів "Союз", на яких американські астронавти відправляються в космос з 2011 року, коли припинилися польоти американських "шатлів" до МКС.

За словами представника NASA Джима Брайденстайна, новий корабель також покликаний наблизити епоху комерційних польотів в космос. "Наша кінцева мета - знизити ціни, внести інновації та підвищити доступ в космос в такому вигляді, якого у нас ніколи ще не було", - пояснив він.