Робот дозволяє усунути під час операції такі фактори, як тремтіння рук / nature.com

У Нідерландах робот Musa успішно провів мікрохірургічну операцію, відновивши функцію кров’яних і лімфатичних судин людині.

Про це пише newatlas.

Читайте такожТелескоп Hubble зробив фото галактики "з розкритими обіймами"

Відео дня

Так звана супемікрохірургія є відносно новим медичним методом, яка полягає у повторному з’єднанні судин діаметром від 0,3 мм до 0,8 мм. Її використовують для боротьби з лімфедемою, що зазвичай виникає після лікування раку молочної залози і затримує рідину.

Метод залучення до операції робота дозволяє усунути такі фактори, як тремтіння рук і робить процедуру більш безпечною і контрольованою.

«Такий контроль дозволяє нам бути дуже точними у наших рухах під час мікрооперацій. Робот дозволяє нам працювати на крихітних лімфатичних і кров’яних судинах, отримуючи найкращі результати для цих складних і виснажливих процедур. З роботом ми можемо працювати на судинах різних розмірів, це дуже зручно», – заявив один з учасників дослідження, пластичний хірург Шан Шань Цю Шао.

Зазначається, що 20 пацієнтів з лімфедемою погодилися на експериментальну операцію.

Як повідомляв УНІАН, проект бюджету NASA на 2021 рік передбачає рекордне збільшення фінансування в розмірі 25,2 мільярда доларів, що на 12 відсотків більше, ніж в 2020 році.