UNIVERSITY OF MILAN

Археологи опублікували цифрову кольорову реконструкцію фрагмента саркофага, знайденого поблизу міста Асуан, якому близько двох тисяч років. Фрагмент зображує морду леопарда. В древньому Єгипті тварина була символом сили й рішучості.

Як пише Newsweek, саркофаг знайшли трохи більше року тому в некрополі в пустелі неподалік мавзолея Ага Хана на західному узбережжі Ніла. Вчені з’ясували, що стародавнє місце поховання бере свій початок з приблизно сьомого століття до нашої ери. Свіжі оцінки, однак, говорять, що некрополь молодший і був створений лише в третьому столітті нашої ери.

Читайте такожАрхеологи знайшли вірогідну гробницю легендарного засновника Риму

Відео дня

Археологи стверджують, що зображення леопарда було розміщене навпроти голови померлого, відіграючи роль талісмана, який повинен дати йому сили пройти у Царство мертвих.

Подібні тварини були досить поширеним мотивом у єгипетських поховальних обрядах. Тому їх часто зображали на трунах й інших поховальних предметах. Щоб не втратити назавжди цей конкретний малюнок леопарда, команда вчених реконструювала фрагмент, використовуючи цифрові технології, щоб зробити кольори яскравішими.