NASA

Про запланований експеримент, який отримав назву Saffire, повідомляє офіційний сайт агентства, передає BBC Україна.

Випробування проведуть всередині одного з модулів вантажної капсули транспортного космічного корабля Cygnus, після того, як він доставить астронавтам на Міжнародну космічну станцію (МКС) черговий вантаж з продовольством й іншими запасами.

На зворотному шляху на Землю вчені підпалять всередині модуля шматок зробленого зі скловати і бавовни полотна. Модуль буде обладнаний сенсорами, які в ході експерименту замірятимуть всі параметри пожежі - температуру, швидкість поширення і обсяги займання.

Відео дня

Читайте такожNASA почало випробування бронемашини для евакуації астронавтів

Сам модуль весь час польоту буде прикріплений ззовні корабля.

Політ корабля на МКС запланований на 23 березня.

"Saffire буде найбільшою рукотворною космічною пожежею в історії. Зараз у нас є можливість проводити експерименти із займанням у мікрогравітаційних умовах МКС, але тільки в маленькому масштабі. Saffire дозволить нам спалити більші фрагменти матеріалу, не створюючи небезпеку для життя екіпажу", - пояснює менеджер проекту Saffire Гаррі Раф.

Читайте такожNASA показало інтер'єри корабля для польоту до астероїдів

Вивчення великої пожежі в космосі буде корисним також з точки зору проблем пожежної безпеки на космічних кораблях, додає пан Раф. Експериментальний модуль буде розміром приблизно метр на метр і на півтора метри у висоту.

Вчені очікують, що капсула буде повністю знищена при входженні в атмосферу Землі після експерименту.