Дослідники будуть використовувати бурове судно Chikyu / Wikipedia

Вчені з Японського агентства морських геологічних наук і технологій (JAMSTEC) оголосили на цьому тижні про плани вперше в історії дійти буром до кінця земної кори і досягти мантії.

Як повідомляє видання Gizmodo з посиланням на CNN, дослідники говорять, що вони будуть використовувати бурове судно Chikyu для досягнення своєї мети. Корабель здатен до буріння в три рази глибше, ніж установки, які раніше намагалися і не змогли пробурити земну кору. Дослідники планують заглибити сверло на 2,5 милі нижче поверхні океану і потім просвердлити 3,7 миль земної кори, щоб, нарешті, зібрати зразки мантії.

Читайте такожГеологи знайшли зразки первинних порід Землі на Гаваях

Відео дня

Вчені планують почати попереднє дослідження для визначення місць для буріння біля берегів Гавайських островів у вересні. Науковець з JAMSTEC повідомив CNN, що 2030 рік – остання дата початку буріння. Місця, поруч з Коста-Рікою і біля узбережжя Мексики також розглядаються в якості потенційних місць буріння.

Дослідники сподіваються, що, вивчаючи мантію, вони зможуть розробити більш досконалу систему для прогнозування землетрусів. Крім того, вони хочуть краще зрозуміти кордон між земною корою і мантією, а також отримати уявлення про історію нашої планети.

Історія людей, які намагаються дістатися до мантії Землі, налічує понад 50 років. За весь цей час, вченим ніколи не вдавалося пробурити кору наскрізь.