Коли клітини поміщаються в живильне середовище, вони якийсь час не діляться або діляться дуже слабо / фото: infosmi.net

Результати більш 30 тис. наукових праць у галузі медицини можуть бути некоректними через плутанину в клітинних лініях, з'ясували вчені з Університету Неймегена в Нідерландах. Дослідження було опубліковано в журналі PLOS ONE, як повідомляє "Газета.ру".

Цілком ймовірно, що клітинні лінії, які використовувалися в цих дослідженнях, були ідентифіковані невірно через забруднення так званими безсмертними клітинами – тобто тими, які здатні ділитися нескінченно.

Так, відомі випадки, коли вчені опублікували дослідження, присвячене раку легенів, а згодом виявлялося, що вони працювали з клітинами печінки. Або, наприклад, замість людських клітин використовувалися клітини миші.

Відео дня

Читайте такожСтворено "нанодрилі" для свердління ракових клітин (фото)

Використовуючи інформацію про вже відомі переплутані клітинні лінії, дослідники з'ясували, що з 1950-х років вони були використані приблизно в 33 тис. публікацій.

Коли клітини поміщаються в живильне середовище, вони якийсь час не діляться або діляться дуже слабо. Єдина клітина, привнесена в цей період ззовні, може непомітно для вчених розростися сильніше досліджуваної культури. За оцінками дослідників, результати до 36% робіт, де досліджувалися клітинні культури, можуть бути помилкові.