Стихійна торгівля в китайському Ухані / ілюстрація REUTERS

Поширені в Південно-Східній Азії ринки диких тварин служать справжньою «біологічною бомбою», оскільки там сформувалися сприятливі умови для розвитку і поширення коронавірусів.

Читайте такожРодич COVID-19: у кажанів знайшли ще один вірус

Як повідомляє Naked Science, про це йдеться в дослідженні, опублікованому на порталі препринтів bioRxiv.

Відео дня

Міжнародна команда зоологів під керівництвом Аманди Файн з США ще у 2013-2014 роках провела дослідження на ринках і фермах В'єтнаму, збираючи зразки біологічного матеріалу (крові, фекалій та інших виділень) від тварин, які там продавалися.

Як і в багатьох інших країнах Південно-Східної Азії, у В'єтнамі м'ясо щурів, кажанів, дикобразів та інших екзотичних тварин вважається делікатесом; їх централізовано розводять на фермерських господарствах, а також відловлюють в дикій природі.

За допомогою методики полімеразної ланцюгової реакції (ПЛР), дослідники визначали наявність генетичних послідовностей різних коронавірусів в зразках. Їм вдалося виявити сліди присутності шести різних видів патогенів з трьох підродин родини Coronaviridae — в тому числі бетакоронавірусів, до яких відноситься збудник Covid-19.

«Різні штами коронавірусу були виявлені на всіх 24 ринках, де продавалися живі гризуни, — пишуть вчені. — До того ж віруси були знайдені на 60% ферм, де вирощуються ці тварини, і на 94% підприємств, які виробляють добрива з виділень кажанів».

Дослідження також показало, що за мірою переміщення тварин ланцюжком поставок частка зразків, заражених різними коронавірусами, зростає. Так, серед звичайних пацюків, яких продавали ловці, частка заражених особин становила 20,7%. На великих ринках цей показник зріс до 32%, а серед щурів, які подавалися в ресторанах, відсоток заражених зразків становив 55,6%. Схожі тенденції спостерігалися для бамбукових щурів, дикобразів і кажанів.

Вчені припускають, що поширення коронавірусів на ринках м'яса відбувається через змішування фекалій різних видів або через пряму передачу патогену від одного виду до іншого. На це, зокрема, вказує той факт, що у фекаліях гризунів були виявлені віруси, характерні для птахів і кажанів.

Гібридизація різних штамів вірусів та їх поширення в ланцюжку поставок не тільки є причиною зоонозних інфекцій, але і несе серйозну загрозу кінцевому споживачеві — людині.

Дослідники дійшли до висновку, що уряди В'єтнаму та інших країн Південно-Східної Азії мають вжити заходів, які не дозволять з'явитися новим смертельно небезпечним вірусним хворобам.

Як відомо, за однією з версій пандемія COVID-19 почала свій хід світом з китайського ринку Уханя, де коронавірус передався від призначених на продаж тварин до людини.

Раніше в Києві виявили випадки коронавірусу серед персоналу ресторанів.