Тест на COVID-19 - ВООЗ зареєструвала 2 експрес-тести на основі антигену / Фото УНІАН

Всесвітня організація охорони здоров'я (ВООЗ) зареєструвала два експрес-тести для виявлення коронавірусу на основі антигену і рекомендувала його для включення до списку засобів для використання в надзвичайних ситуаціях.

Про це вчора на брифінгу в Женеві заявив генеральний директор Всесвітньої організації охорони здоров'я (ВООЗ) Тедрос Гебрейєсус, повідомляє Центр новин ООН.

Читайте такожFacebook видалив три ботоферми з РФ: росіяни листувалися англійською та українською

Відео дня

За його словами, 28 вересня ВООЗ зареєструвала перший експрес-тест на основі антигену і рекомендувала його для включення до списку засобів для використання в надзвичайних ситуаціях. Було прийнято рішення забезпечити поставку 120 мільйонів таких тестів для використання в країнах з низьким і середнім рівнем доходів.

2 жовтня, як оголосив Тедрос, ВООЗ схвалила другий антигенний експрес-тест, який також буде включено до списку засобів для використання в екстрених випадках.

«Ці тести прості у використанні. У них нижча вартість, і вони забезпечують надійні результати приблизно через 15-30 хвилин, а не через кілька годин або днів», - додав глава ВООЗ.

Тедрос також повідомив, що кожного тижня у світі реєструється приблизно 2 млн випадків COVID-19. Він також нагадав, що цього тижня світ переступив трагічний рубіж в один мільйон померлих від коронавірусу.

Говорячи про зусилля ВООЗ і всієї міжнародної спільноти, спрямовані на запобігання поширенню інфекцій і порятунок життів, Тедрос заявив, що наразі країни постають перед приблизно чотирма різними сценаріями. За його словами, деякі країни швидко вступили в боротьбу з вірусом і змогли уникнути великих спалахів; у деяких інших сталися великі спалахи, але вони змогли взяти ситуацію під контроль і продовжують пригнічувати вірус; є країни, які змогли взяти вірус під контроль, але у зв'язку з ослабленням обмежень кількість випадків захворювання в них знову збільшилася; деякі країни все ще перебувають в інтенсивній фазі передачі інфекції.

Читайте такожФахівці ESET виявили групу хакерів, яка атакує держустанови Європи

Глава ВООЗ додав, що абсолютно очевидно, що у всіх регіонах світу ніколи не пізно змінити ситуацію. Для цього потрібно здійснювати ефективне керівництво, дотримуватися чітких і всеосяжних стратегій і підтримувати постійний контакт з населенням. За його словами, в кожному регіоні країни змогли розробити колективний план придушення поширення вірусу і відновити економічну діяльність.

Але сьогодні ще рано зменшувати темпи, адже пандемія ще триває. У зв'язку з цим глава ВООЗ закликав усіх лідерів посилити заходи щодо запобігання поширенню вірусу, зміцнення систем охорони здоров'я, а також щодо захисту медиків та порятунку життів.

При цьому дуже важливо, за словами глави ВООЗ, не замикатися тільки на національних інтересах, а проявляти глобальну солідарність й інвестувати в проекти з розробки і розподілу тестів на коронавірус, ліків і вакцини.

Глава ВООЗ нагадав, що цього тижня на зустрічі високого рівня, присвяченій співпраці в розробці вакцини проти коронавірусу, представники ряду держав, міжнародних організацій та приватні донори оголосили про виділення на ці цілі понад 1 млрд доларів.

Глава ВООЗ запевнив, що в рамках ініціативи Аct-Accelerator та Альянсу COVAX ВООЗ домагатимется справедливого розподілу по всьому світу вакцин, які довели свою безпеку та ефективність. Він знову наголосив, що справедливий розподіл ліків і вакцин - це не благодійність, а стратегія, спрямована на стабілізацію ситуації.

Глава ВООЗ повідомив, що на сьогодні до Альянсу COVAX, який є частиною ініціативи Аct-Accelerator і координує розробку та розподіл вакцин, приєдналися 168 країн. Ще 25 країн повідомили, що зроблять це найближчим часом.

Коронавірус в Україні та світі: новини 3 жовтня

  • У світі з початку пандемії COVID-19 підтвердили у більш як 34,6 млн осіб, від коронавірусної хвороби померли 1,02 млн осіб, одужали - понад 24,03 млн.
  • В Україні з початку пандемії станом на ранок 3 жовтня зареєстровано 222 тис. 322 лабораторно підтверджених випадки COVID-19, з них 4 тис. 353 летальних, 98 тис. 737 пацієнтів одужали. За добу виявлено 4 тис. 661 нового хворого.