У США розробляють ядерний двигун / UCNC

Компанія USNC-Tech (Сіетл, США) відправила на розгляд NASA концепт ядерного двигуна, який може значно спростити освоєння космосу.

Читайте такожSpaceX запустила на орбіту ще 60 супутників Starlink (відео)

Як повідомляє Naked Science, розробка отримала назву Nuclear Thermal Propulsion (NTP), тобто «теплова ядерна силова установка». Двигун відрізняється від своїх раніше створених або придуманих аналогів максимально безпечною конструкцією.

Відео дня

Передбачається, що NTP дозволить космічному апарату долетіти з землі до Марса всього за три місяці. Крім польоту до Марса, серед цілей амбітного проекту є й інші місії в межах Сонячної системи.

Ключовий компонент нової розробки - паливні "таблетки" з урану середнього ступеня збагачення. Вони містять від 5% до 20% високоактивного ізотопу U-235, покритого керамікою на основі карбіду цирконію. При цьому, технологія керамічного покриття робить "таблетки" неймовірно стійкими до механічних пошкоджень і впливу екстремальних температур.

У USNC запевняють, що двигун на цих тепловиділяючих елементах матиме більш високий питомий імпульс при меншій мірі збагачення урану, ніж в більш ранніх варіантах ядерних двигунів.

Перспективи концепту найближчим часом розглядатимуть фахівці NASA і американського Міністерства оборони (DoD). Не виключено також його комерційне застосування приватними компаніями.

Зазначається, що теоретично ядерний двигун на основі сучасних технологій може мати питомий імпульс в сім разів вище, ніж у хімічних реактивних двигунів. При цьому у нього буде висока тяга. Проте, інженерам потрібно вирішити проблеми цієї технології, пов'язані з безпекою і вкрай високими температурами в активній зоні реактора.

Більше новин на тему