Митрополит Епіфаній / REUTERS

Предстоятель помісної православної церкви України митрополит Епіфаній заявляє, що кафедральним собором єдиної Української православної церкви буде Михайлівський Золотоверхий.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сказав у коментарі журналістам.

"До отримання томосу ми не будемо приймати жодних якихось вагомих рішень. Тобто, томос - це той документ, який вже оформить нас юридично як автокефальну Українську православну церкву, незалежну церкву. І після цього документу ми будемо вже формувати всі відповідні органи, які будуть керувати, брати участь в розбудові цієї церкви", - зазначив Епіфаній.

Відео дня

Читайте такожФіларет став почесним патріархом Православної церкви України

На запитання щодо того, чи означає це, що сьогодні перша літургія Епіфанія відбувалася у Михайлівському Золотоверхому соборі Києва, що він буде головним собором єдиної Української православної церкви, митрополит сказав: "Загалом ми прагнемо, щоб кафедральним собором єдиної Української православної церкви був древній храм київських митрополитів - це Софія Київська. Але ми розуміємо, наскільки ця пам'ятка є дорогою для нашого українського народу. І церква самостійно не зможе достойно опікуватися цією величною пам'яткою", - сказав він.

Епіфаній зауважив, що на території Святої Софії щодня звершуються богослужіння у храмі Теплої Софії.

"У самому храмі Святої Софії будуть звершуватися богослужіння в дні великих християнських свят та в дні великих історичних свят для українського народу", - розповів митрополит.

У той же час, констатував він, "діючим кафедральним собором буде саме Михайлівський Золотоверхий собор".

"Бо у Володимирському кафедральному соборі буде і надалі звершувати своє служіння святійший патріарх Філарет, який віднині є почесно діючим нашим духовним наставником. І ми віримо, що у подальшому святійший патріарх буде трудитися на благо розбудови нашої єдиної помісної Української православної церкви", - сказав Епіфаній.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня Об’єднавчий собор представників українських православних церков обрав митрополита Переяславського та Білоцерківського Української православної церкви Київського патріархату Епіфанія предстоятелем єдиної помісної православної церкви в Україні, який отримає томос про автокефалію від вселенського патріарха Варфоломія.

За інформацією речника УПЦ Київського патріархату, глава нової Української церкви отримає томос 6 січня.