Спочатку виконати роботи РФ планувала за три місяці, але проект розтягнувся на два роки / скріншот

Речник Державної прикордонної служби України Олег Слободян заявив, що зведені Росією загородження на адміністративному кордоні з окупованим Кримом збудовані з несправними елементами і не працюють належним чином.

Про це Слободян написав на своїй сторінці в мережі Facebook, коментуючи вартість системи українських та російських інженерних споруд на кордоні в тимчасово окупованому Криму.

«Не заглиблюючись в технічні деталі, варто розуміти: вона (російська система – УНІАН) складається виключно із загороджувального паркану та системи візуального та дистанційного контролю», - пояснив речник ДПСУ.

Відео дня

Так, за його даними, росіяни звели в тимчасово окупованому Криму 50 км загороджень вартістю близько 2,9 млн долл., тобто середня вартість 1 км робіт з врахуванням коливання курсу долара становить біля 60 тис. дол.

Він зазначив, що спочатку виконати роботи РФ планувала за три місяці, але проект розтягнувся на два роки.

Водночас, за його даними, у листопаді в Сімферополі директора підприємства «Дедал» Ігоря Сушка, яке займалося розробкою та встановленням технічних елементів системи, затримала ФСБ РФ під час спроби дати хабара у 2,5 млн рублів за підписання приймальних актів на «відверто несправні елементи створеної «суперсистеми».

«Тобто, система несправна і так, як потрібно, не працює», - наголосив Слободян.

Речник Держприкордонслужби також повідомив, що Україні потрібно звести біля 1360 км системи контрольованої ділянки кордону з РФ, 450 км – із центральною частиною українсько-молдовського кордону, адмінмежу із ТОТ Криму і ще 409 км кордону тимчасово непідконтрольної ділянки в межах Донецької та Луганської областей.

«Загалом - понад 2250 км. На все це проектом передбачено 4,016 млрд гривень. Із них біля 3,3 млрд на усі роботи і ще понад 900 млн - Держгеокадастру на супутні послуги. Тобто, вартість одного кілометра становить біля 1,5 млн грн, або біля 52 тисяч доларів», - додав Слободян.

Читайте такожУ МінТОТ прокоментували будівництво окупантами загородження на адмінмежі з Кримом

Водночас він пояснив, що в українській системі є не лише загороджувальний паркан із системою візуального спостереження, але й інженерні споруди (рів, вал, рокадна дорога), фортифікаційні споруди та елементи бойового та технічного прикриття.

На сьогодні даний проект профінансований на 1,3 млрд грн, тобто, 30% від запланованого, чи понад 400 км облаштованого кордону.

«Таким чином, вартість проекту по суті не перевищує ринкової і нижча за російську, тим більше, з урахуванням обсягів відкритих та прихованих робіт», - наголосив Слободян.

Як повідомляв УНІАН, 28 грудня у ФСБ РФ повідомили про завершення будівництва загородження на адміністративному кордоні з окупованим Кримом.

Зазначалося, що «кордон інженерних споруд» складається з декількох типів загородження завдовжки понад 60 км і розміщених на ньому сотень датчиків різних типів дії.

У ФСБ заявили, що таких заходів вжито, щоб не допустити «прориву диверсійно-розвідувальних груп суміжної держави на територію Криму».