Новічков відмовився заради порятунку прийняти іслам / фото УНІАН

Український моряк, старший помічник капітана Андрій Новічков, якого нещодавно звільнили з іранської в'язниці і якому загрожувала смертна кара, відмовився заради порятунку прийняти іслам.

Як передає кореспондент УНІАН, про це він сам повідомив сьогодні на прес-конференції в Одесі.

«Пропонували прийняти іслам, але я відмовився. Змінити віру, в моєму розумінні, це - все одно, що Батьківщину зрадити », - сказав Новічков.

Відео дня

Читайте такожВрятований від смертної кари в Ірані український моряк повернувся в Україну (фото, відео)

Він пояснив, що, за іранським законодавством, обвинувачений у вбивстві мусульманин може, поклавши руку на Коран, багаторазово заприсягтися, що такого більше не скоїть, після чого він може бути помилуваний.

Новічков також акцентував, що не винен у загибелі підлеглого матроса, який у його присутності в 2017 році викинувся за борт.

«Мене звинуватили, тому що я був єдиним свідком. За іранським законодавством, значить я - винен», - сказав він.

За словами старпома, єдине, в чому його могли б дорікнути - це жорсткі вимоги до всіх підлеглих виконувати свої обов'язки. Це, як зазначив Новічков, згодом підтвердили слідству інші члени команди.

Однак родичі загиблого звинуватили Новічкова, оскільки матрос незадовго до трагедії відправив додому лист, в якому скаржився на старпома.

«Він написав, що боїться мене, але я нічого незаконного не робив. Тільки вимагав, щоб всі виконували свої обов'язки. Це, зокрема і те, що я наполягав на дотриманні техніки безпеки, потім підтвердила вся команда», - сказав Новічков.

Відповідаючи на запитання УНІАН про те, чи доводилося йому раніше працювати в даному регіоні, Новічков підтвердив, що працював в Ірані в 2004 році, проте тоді інцидентів не було.

«Я працював всюди, крім Африки», - сказав Новічков, додавши, що вирушати до Ірану більше не планує.

Як повідомляв УНІАН, 17 січня 2017 року на судні Arezoo (прапор Ірану, порт приписки Qeshm) молодший рядовий матрос, іранець Mohammad Bahranpoor вистрибнув за борт. Свідком події став старший помічник капітана Новічков, який відразу організував рятувальні роботи. Тіло матроса не знайшли. Після прибуття в Іран Новічкова зняли з судна і відвезли в суд, де пред'явили звинувачення у вбивстві.

16 травня 2018 року Одеська обласна рада звернулася до президента Петра Порошенка і Верховної Ради з проханням сприяти в порятунку одесита Новічкова, якому загрожувала смертна кара за злочин, якого він не скоював.

8 січня Порошенко повідомив про звільнення Новічкова з ув'язнення в Ірані. 10 січня Служба зовнішньої розвідки України заявила про повернення Новічкова в Україну.