Макарій звинувачує Філарета в ігноруванні рішень Вселенського патріархату / Фото: "Фокус"

Колишній предстоятель Української автокефальної православної церкви (УАПЦ) митрополит Макарій відмовився від звання почесного громадянина Львова, повідомляють на сайті Львівської єпархії УАПЦ.

Читайте такожТомос про автокефалію привезли до Вінниці: фото

Зазначають, що патріарх Філарет, який очолював Українську православну церкву Київського патріархату (УПЦ КП), "не бажає прийняти визнаний Вселенською патріархією митрополичий устрій" Православної церкви України (ПЦУ). У повідомленні зазначено, що Макарій і Філарет не були присутні 6 січня в Стамбулі на врученні томосу про автокефалію через "непокору" екс-предстоятеля УПЦ КП.

Відео дня

"Саме небажання зняти патріарший кукіль і стало причиною відсутності архієреїв 6 січня в Константинополі", - заявили в УАПЦ.

Підкреслено, що Макарій не хоче отримувати звання почесного громадянина Львова разом із Філаретом, який "ігнорує рішення Вселенської патріархії".

Мер Львова Андрій Садовий написав у Facebook, що його ініціатива про присвоєння звання залишається в силі.

"Дуже прикро, що такі речі відбуваються серед вищого духовенства. Моя ініціатива все ж залишається в силі", - зазначив він.

Як повідомляв УНІАН, 15 грудня 2018 року в Софійському соборі в Києві відбувся об'єднавчий собор, завданням якого було створення помісної української православної церкви. На собор запросили всіх архієреїв Української православної церкви Київського патріархату, Української православної церкви Московського патріархату (УПЦ МП) та Української автокефальної православної церкви. УПЦ МП не підтримала собору, у ньому взяли участь лише два митрополити УПЦ МП: митрополит Вінницький і Барський Симеон та митрополит Переяслав-Хмельницький і Вишневський Олександр.

Під час собору обрали предстоятелем єдиної Православної церкви митрополита Епіфанія. Архієпископ Євстратій (Зоря) повідомив, що Філарет став почесним патріархом ПЦУ. 5 січня 2019 року вселенський патріарх Варфоломій підписав томос про автокефалію, а 6 січня вручив його в Стамбулі предстоятелю ПЦУ митрополиту Київському і всієї України Епіфанію.