president.gov.ua

Юрист-міжнародник Віталій Власюк вважає, що українська влада повинна прислухатися до пропозицій Спеціального доповідача Організації Об'єднаних Націй (ООН) з питань незалежності суддів і адвокатів Дієго Гарсія-Саян, який звернувся до Президента України Петра Порошенка з листом щодо змісту внесеного ним законопроекту "Про адвокатуру та адвокатську діяльність" №9055.

Про це експерт сказав у коментарі Українським Новинам.

За його словами, у своєму листі спецдоповідач ООН по суті звернув увагу, що законопроект №9055 не відповідає міжнародним стандартам і ставить під загрозу незалежність адвокатури України.

Відео дня

"Оцінка є досить об'єктивною, хоча б тому що спецдоповідач один, а країн у нас багато. Йому немає сенсу за якусь конкретну країну переживати. Тобто, це об'єктивна оцінка законопроекту щодо його можливого впливу на адвокатуру в Україні. Я б вже з цієї причини приділив увагу цьому листу спецдоповідача ООН. По-друге, надалі спецдоповідач продовжить моніторинг ситуації. Він чекає на якісь пояснення з боку влади, безумовно, і надалі ця ситуація може бути винесена на розгляд інших органів ООН, зокрема, на розгляд комітету з питань дотримання права, але можливо і Генасамблеї ООН", - сказав він.

Юрист вважає, що влада повинна відреагувати на лист спецдоповідача ООН.

"Якщо ми не Північна Корея то, безумовно, повинні прислухатися. Не відреагувати взагалі або відреагувати негативно на лист було б самогубством з точки зору міжнародних відносин. Єдиний правильний варіант української влади - прислухатися, відкласти і ще раз обговорити це питання із залученням справжніх представників адвокатури, а не низки громадських організацій, які чомусь вирішили, що вони представляють інтереси адвокатів", - підкреслив Власюк.

Як повідомляв УНІАН, Спецдоповідач ООН закликав Порошенка переглянути законопроект №9055 про адвокатуру через невідповідність міжнародним стандартам.