president.gov.ua

Текст листа оприлюднено на офіційному сайті ООН.

У листі зазначено, що законопроект включає низку положень, що можуть поставити під загрозу вільне та незалежне здійснення юридичної професії і здатність національної асоціації адвокатів захищати інтереси своїх членів і незалежність адвокатської професії в цілому.

Зауваження спецдоповідача ООН до тексту законопроекту викладено на 7 сторінках. Зокрема, вони стосуються таких розділів законопроекту, як доступ до професії, дисциплінарні провадження, вимоги до несумісності та незалежність професійної організації адвокатів.

Відео дня

В зв’язку з цим відповідно до мандату, який доручила Рада ООН з прав людини, спецдоповідач рекомендує "переглянути законопроект "Про адвокатуру і адвокатську діяльність" з метою забезпечення його відповідності існуючим міжнародним стандартам прав людини, що стосуються незалежності адвокатської професії".

Загалом, рекомендації містять 4 пункти та окремий коментар щодо порядку розробки змін до законопроекту.

"Я також хотів би рекомендувати, щоб такий огляд проводився в тісній консультації з практикуючими юристами та їх професійними організаціями, аби забезпечити, щоб їхні законні очікування та занепокоєння були враховані і відображені в тексті закону", - йдеться у листі.

У документі на ім"я глави держави згадано, що з моменту створення мандату декілька Спеціальних доповідачів ООН з питань незалежності адвокатів та суддів підкреслили той факт, що професійні асоціації адвокатів відіграють фундаментальну роль у сприянні та захисті незалежності та цілісності адвокатської професії. Так, "адвокатські об'єднання відіграють вирішальну роль у демократичному суспільстві, щоб забезпечити вільне та незалежне здійснення адвокатської діяльності та забезпечити доступ до правосуддя та захист прав людини, зокрема гарантій належного процесу та справедливого судового розгляду".

Спецдоповідач також зауважує, що, в даній справі обмежена участь національної асоціації адвокатів у розробці законопроекту про адвокатську діяльність та відхилення занепокоєння представників адвокатури щодо питань, пов'язаних з доступом до адвокатської професії та дисциплінарним провадженням, може вважатися порушенням незалежності адвокатської асоціації.

Згідно з отриманою інформацією, під час розробки законопроекту, консультації з представниками адвокатури - окремо та через їх професійні асоціації - були обмежені. Як стверджується, лише кілька представників національної асоціації адвокатів мали право брати участь у консультативному процесі, внаслідок чого їхні погляди не були враховані під час підготовки проекту. Крім того, здається, що остаточний проект був оприлюднений офісом Президента, не надаючи національній асоціації адвокатів будь-яку можливість надати коментарі щодо її змісту.

"Відсутність належної консультації з адвокатами під час законотворчого процесу є джерелом занепокоєння", - ідеться у листі.